UBI REBUS, SAMBAL TUMIS DAN KOPI PANAS..

Tags

P1300211
Salam pagi Sabtu, sibuk memasak ke semua, eh bila sebut semua tu, apa ingat tak de lelaki atau suami2 yang memasak?..Adaaaaa...zaman sekarang lelaki dah versatile, tak macam dulu, suami kena jemur baju, dah jiran2 sekampung gosip kata laki dah kena mandrem, bila kena cuci pinggan, kata suami tu dah kena makan nasi "the kangkang's"..dengar kata isteri. Itu semua tuduhan orang2 yang pada mat sifat kolot masih menebal dalam diri. Kalau ikut zaman sekarang, kena ada sikap bantu membantu, walaupun lelaki kerja dia lebih untuk mencari nafkah, tapi isteri juga memain kan peranan amat penting, bayangkan kalau anak2 kita nakal, orang mesti sebut, "mak/pak dia tak ajar ke!!"..see nama sapa yang naik dulu..nama "Mak" jugak..huhu jadi tak payah nak rasa malu kalau anda memasak atau mencuci pinggan untuk membantu isteri, mesti ada rasa bangga....Okeh.. Jom sarapan ubi rebus, sambal tumis dan kopi panas...

BAHAN-BAHANNYA :-)
Ubi secukupnya
Sedikit garam
Air secukupnya

BAHAN SAMBAL TUMIS :-)
1 genggam ikan bilis, rendam
2 senduk nasi cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
Gula dan garam secukup rasa (sedikit serbuk perasa)
1 biji bawang besar hiris
1/2 inci halia, diketuk

BAHAN TUMBUK HALUS :-)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ubi dikupas kulitnya, kerat pendek cuci bersih2, dan letak dalam periuk, tuang air secukupnya dan tambar garam, yang ni agak2 lah tapi jangan banyak, jika rasa air rebusan tu lemak2 sahaja, sudah memadi. Rebus hingga ubi empuk, toskan dan masukkan balik dalam periuk, hidupkan api perlahan dan biar ubi rebus tadi kering sedikit airnya. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus dan halia hingga harum, masukkan cili kisar dan tulis hingga terbit minyak. Tuang jus asam jawa, kacau dan masak hingga pekat. Tambah garam secukup rasa, gula dan secubit serbuk perasan, kacau dan masukkan ikan bilis (toskan) tadi (yang ni ikut suka, nak goreng dulu atau tidak) dan bawang besar. Kacau rata.
  3. Masak sekejap lagi hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama ubi rebus tadi...