GULAI SIPUT SEDAP.....RIUH SEKAMPUNG!!

rsz_dsc_1267
Siput sedut...anda pandai makan?...pandai memasaknya?...Pada mat memasak siput sedut mudah cuma proses dia agak cerewet, siput perlu dicuci bersih, kerat hujungnya, cuci lagi dan toskan. Sehari sebelum dimasak, siput tadi kita tabur hampas kelapa bagi siput tu melalui proses penyucian bahan dalaman dia. Siput perlu dikerat hujungnya, dan anggarannya pula ialah 3 ruas dari atas, kerat gunakan pliers atau ragum. Kebiasaan nya siput sedut dimasak lemak bersama batang keladi, tapi ada juga yang tumis pedas dan digoreng kering macam tu. Ini terpulang dengan citarasa masing2. Ok....semak resipi..jomm...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg siput sedut
1 pokok keladi sayur
1 keping asam gelugor
4 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu

BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
10 biji cili padi
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci belacan
3/4 kunyit hidup
1/2 inci lengkuas

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siput ditabur dengan hampas kelapa dan biarkan semalaman. Keesokkan harinya, cuci bersih dan kerat hujung siput tadi, anggarannya 3 ruas dari bahagian atas. Cuci kembali dan tos, masukkan ke dalam periuk, masukkan bahan kisar halus dan serai titik. Didihkan sekejap.
  2. Sementara itu batang keladi dibuat kulit luarnya, kerat pada saiz sederhana, cuci dan celur dalam air mendidih bergaram yang diletak asam gelugor, sekejap. Angkat dan toskan.
  3. Tuang santan cair dalam periuk siput tadi, kacau rata dan didihkan. Masukkan asam gelugor dan juga batang keladi. Tuang santan pekat, perasakan dengan garam secukup rasa, sedikit gula dan daun kunyit. Masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan masin/ikan goreng...