GULAI SIPUT SEDUT...MESTI BISING PUNYA!!

rsz_dsc_4333
Salam petang semua, dah santap?..Hadoi ni hari rumah mat gebu bising woooo...tu belum Sis Lin join, kalau tak mau bergegar Bukit Indah kan linn, lagi2 round about yang bapak besar tuu, menelan minyak kete betull...hahaha. Siput sedut atau ada yang panggil belitong, satu makanan unik orang2 kita. Sedap dimasak lemak cili padi atau masak lemak dengan batang keladi, macam mat masak hari ini. Memasak siput sedut ni agak leceh, kerja dia banyak, hendek mencuci siput, kerat hujungnya lagi. Selalunya siput yang kita beli akan ditabur hampas kelapa dan disimpan semalaman, tujuannya ialah agar siput tadi mensucikan diri memasing, sebelum kita masak esoknya. Siput sedut ni selain dari laut, mat pernah nampak juga kat sungai air tawar, kat Sedenak ni dulu ada, mengikut cerita kan, arwah nenek kita orang, "Bidan Peah Bt Syawal" bawak benih siput sedut air tawar tu dari Rembau, lepas dia campak kat sungai..dan keturunan si siput tu membiak sampai sekarang...wallahhualam. Ok semak resipi pulak dan entri pilihan DTS kali ini ---> di sini... Terima kasih..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg siput sedut
1 pokok keladi sayur (atau beli yang siap dising, ada jual di pasartani), bersihkan dan celur, tos
1 keping asam gelugor
1500 ml santan cair
300 ml santan pekat
2 batang serai, dititik
2 helai daun kunyit, disiat
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5 biji cili merah
6 biji cili padi
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Sehari sebelum memasak siput, tabur siput tadi dengan hampas kelapa, gaul rata dan biarkan semalaman, pastikan permukaan bekas di tutup dengan tapis dan hempab dengan benda2 berat atasnya, kalau tak esok semua siput hilang. Keesokkannya, cuci siput bersih dan kerat hujungnya, anggaran 3 senggan dari hujung muncung siput, buat hingga siap, cuci kembali, toskan dan masukkan ke dalam periuk bersama serai, asam gelugor dan bahan kisar halus. Masak hingga mendidih.
  2. Tuang santan cair, kacau rata dan bila mendidih, masukkan batang keladi. Masak sekejap dan tuang santan pekat. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu hingga mendidih. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan...