ROTI JALA......MACAM MANA NAK BUAT?...

rsz_dsc_2392
Assalammualaikum, salam Selasa 3 Januari 2012 bersamaan 8 Safar 1433 Hijrah. Pagi ni mat sarapan roti jala...Sebenarnya benda ni biasa, pendek kata semua orang yang boleh ke dapur, insya Allah pandai membuatnya. Adunan roti jala kurang lebih macam kita nak buat lempeng tepung saja. Kebetulan sedikit masa dulu mat dapat kiriman barang2 baking dari Kak Ummi Kuantan, dan salah satunya botol sos bermuncung tiga, yang mana telah menjadi tren blogger2 masakan menggunakan botol sos tadi sebagai ganti acuan roti jala. Selain memudahkan kerja, ia juga lebih bersih dan tidak mengotorkan dapur dengan lelehan tepung.

rsz_dsc_2407
Kebiasaan roti jala kita makan dengan kari, kuah gulai atau sambal tumis, yang ni ikut pilihan masing2. Pada mat dengan semua pun boleh. Sebab ada baki sambal tumis, jadi makan dengan sambal tumis lah. Paling ngam dengan sambal tumis ikan bilis. Satu lagi roti jala ni, ia boleh sesuai untuk majlis juga, samada rasmi atau santai. Boleh juga dihidangkan untuk sarapan, minum petang atau majlis2 kecil perjumpaan teman2 atau keluarga. Mat syorkan jika nak buat guna non-stick pan, sebab ia lebih memudahkan kerja. Cuma perlu lenser sedikit minyak pada permukaan pan tadi, mat sapu dengan paper towel bersih yang kita celop dalam minyak zaitun atau minyak masak biasa. Bila buat roti jala teringat sorang blogger muda ni, suka makan roti jala...takpe nanti datang Sedenak, pcm buat kan eks..siapa kah itu orenggg?..Blog beliau di sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar (optional, kalau tak nak susu, letak air)
2-3 titik pewarna makanan kuning
1 biji telur
3 camca besar mentega air (atau minyak zaitun)
Secubit garam
Sos kegemaran sebagai pencicah (kuah kari, sambal tumis, gula atau apa saja yang sesuai)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali sos pencicah. Kacau rata dengan whisk dan tapis bancuhan tadi. Ketepikan 10 minit.
  2. Panaskan non-stick pan, mat guna saiz 10 inci. Lenser dengan sedikit minyak zaitun (lap dengan paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak). Bila panas, paip kan adunan yang telah diisi dalam acuan botol sos bermuncung tiga secara zig-zag. Kemudian buat kaedah sama tapi kali ini bertentangan jaluran tadi.
  3. Masak dengan api kecil, bila permukaan roti jala nampak pucat, berhati2 lipat seperti dalam gambar, kemudian dari pangkal, gulung perlahan2 hingga ke hujung. Kemaskan dan alih dalam pinggan. Buat kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap. Hidangkan bersama sos kegemaran atau sambal tumis.