TELUR MATA LEMBU BERKICAP..

Tags

rsz_dsc_4525
Malam semua..sebelum tidur nak letak entri terakhir, tapi entri yang mudah2 saja. Kira sesuai untuk semua, nak buat senang, cepat dan anak2 pun suka menu macam ni. Telur mata lembu berkicap seakan2 telur masak kicap tapi lebih kering. Telur tu mat goreng dalam non-stick pan dan kuningnya dibiar 1/2 masak, tapi itu ikut selera masing2, nak kuning tu keras pun ok. Satu lagikan mat masak satu bahagian saja, tak terbalikkan. Kalau anda suka berkuah, takde masalah, tuang je air. Kebiasaannya, masak macam ni, kami akan letak sedikit soo hoon. Sedap dimakan bersama nasi putih panas yang dimasak sedikit lembut, atau bersama bubur nasi juga sesuai. Ok, habis dah idea nak tulis apa, jadi mat tulis resipi sekarang..Jommm..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 biji telur
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 biji cili merah, hiris
1 batang leek. kerat pendek dan rendam
1/2 cekak suu hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
4 camca besar kicap manis
1 camca besar sos tiram
1/3 cawan air
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Telur digoreng mata lembu sebiji demi sebiji dan pastikan merahnya 1/2 masak (atau masak sepenuhnya, terpulang pada anda). Susun dalam bekas sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili merah hingga harum. Masukkan leek(toskan) dan sos tiram, kacau rata dan tambah air bersama kicap manis. Kacau rata
  3. Masukkan suu hoon dan masak dengan api kecil hingga pekat. Rasa dan jika ok matikan api. Tuang atas telur mata lembu tadi dan tabur dengan hirisan daun bawang. Hidangkan panas2 bersama nasi putih atau bubur nasi.