SAMBAL HITAM PAHANG...BUKAN DARI AFRICA.

rsz_dsc_7448
Hitam-hitam si tampok manggis, sungguh pun hitam ku pandang manis, macam tu lah bolah diibaratkan dengan sambal hitam pahang ni. Mat sebenarnya teruja nak buat lama dah, cuma tak berapa nak rajin, lagi2 bila bayangkan nak merebus belimbing buluh hingga bertukar jadi hitam. Rasa dia sedap dan seakan2 serunding, pada mat lagi pedas lagi bess. Mat rebus dalam 4 jam lebih, guna api kecil. Berdasarkan dari blog Madiha, belimbing perlu direbus TANPA AIR, maksudnya, biar belimbing tu keluar jusnya sendiri. Masa mula2 letak belimbing tu, mat tutup periuk sekejap bagi dia berwap dan cepat berair. Kemudian baru mat bukak dan masak dengan api terkecil dan kacau sekali sekala. Cuma bila belimbing mula menghitam dan jusnya mula berkurangan, kita perlu kacau kerap, 1 - 2 minit sekali, kalau tak nanti hangus. Bila siap, ia kelihatan seakan2 asam jawa. Gelap kecoklatan. Buat lebih dan boleh simpan dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian. Resipi mat ambik dari blog Kak Ayu Singapore dan beliau pulak ambik dari blog Madiha, dan Madiha pulak dari bonda mertua beliau..betul2 resipi warisan ni....Syukur alhamdulillah atas kesudian berkongsi resipi dengan kami2 semua...moga perkongsian ini akan dibalas dengan pahala berlipat ganda, insya Allah....ameeennn....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cawan belimbing buluh rebus
1/2 cawan cili padi (mat guna dekat2 nak1 cawan...penggsann >__<)
2 cawan ikan bilis yang telah dibersihkan, rendam 10 minit, tos dan perah
6 ulas bawang merah (3 biji ditumbuk, 3 biji dihiris)
5 camca besar kicap manis (atau secukup rasa)
1 1/2 camca besar kicap pekat (mat tambah)
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan minyak masak

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK BELIMBING REBUS :- Cuci belimbing buluh dalam 30 biji (atau lebih, ikut banyak mana yang anda suka). Masukkan ke dalam periuk, kalau dapat guna periuk yang buruk (mat guna periuk nasi lama), JANGAN letak air. Masak dengan api perlahan hingga belimbing mengeluarkan jusnya sendiri, nak cepat, masa masak tu, tutup periuk sekejap, nanti ia akan berwap dan cepat berair. Kemudian kacau dan kecilkan api pada tahap minimum, masak hingga belimbing kecut dan jusnya kering. Makan masa kurang lebih 4 jam, hingga belimbing kecut. Pastikan anda kacau setiap 1 - 2 minit sekali hingga ia bertukar menjadi gelap seakan2 asam jawa. Matikan api, alih dan sejukkan. Ketepikan untuk kegunaan kemudian.
  2. UNTUK BAHAN SAMBAL :- Tumbuk cilipadi hingga lumat, tumbuk 3 ulas bawang merah dan ikan bilis hingga lumat, tapi jangan halus sangat. Tumbuk juga 1/2 cawan belimbing buluh rebus tadi, sama juga tumbuk bagi dia hancur2 saja. Ketepikan.
  3. UNTUK SAMBAL HITAM PAHANG :- Panaskan 1 cawan minyak dalam kuali, tumis bawang hiris hingga harum, masukkan semua bahan2 tumbuk sekali gus (cili padi, bawang merah, ikan bilis dan belimbing rebus), kacau rata dan tumis hingga bahan2 tadi nampak garing, masak dengan api sederhana. Tambah kicap manis, kicap pekat, garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak dengan api kecil hingga sambal menjadi kering sedikit (seakan2 serunding). Tolak ketepi kuali dan biar minyaknya kering. Angkat dan sejukkan, jika buat dalam kuantiti yang banyak, anda boleh simpan dalam botol. Selamat mencuba!!..