GULAI NENAS UDANG

Walupun musim udang hampir tamat, tapi stoknya masih ada dalam freezer rumah Mat, memandangkan masing2 mengundi untuk masak gulai nenas dengan udang, mat pun masak lah...Gulai nenas udang ini ada pengaruh "cina peranakan" memandangkan penggunaan belacan dan buah keras....Jom kita masak ramai2!!!

Bahan Utama :-)
600 g udang galah (1 kati)
1 biji nenas sederhana besar
2 helai daun kunyit, dikoyak2
1 biji kelapa, diparut
1 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula (jika perlu)

Bahan Kisar Halus :-)
3 biji cili merah
7 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
3 biji buah keras

Cara membuatnya :-)

  1. Udang dikerat bahagian kepala, buang kotoran, cuci bersih dan toskan. Nenas dikupas, belah 4, buang empulur dan potong sederhana besar. Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat. Tuang lagi 2 cawan air, ramas dan perah untuk santan cair. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, satukan udang, nenas, asam gelugor dan bahan2 kisar, gaul rata dan masak atas api sederhana hingga udang kecut sedikit. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan daun kunyit dan tuang pati santan. Tambah garam dan sedikit gula, masak dengan api perlahan sambil dikacau hingga mendidih. Rasa jika ok boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man....