Sweet Bun atau Bun Manis, resipi mat dapat dari blog "Kak Noraini"..dari catatan di blog dia, mengatakan resipi ini adalah asas untuk menghasilkan bun2 yang lain seperti Mexico Bun, Mini Bun, Cheese Bun, Coconut Twist Bun dan lain2 lagi...Tapi memang betul, bun dia lembut, gebu dan tetap montok bila lepas dibakar, sikit pun tak kecut....ahakss!, sini mat guna inti kacang merah....selamat mencuba untuk semua!!
Bahan-Bahannya :-)
400 g tepung roti (high-protein flour)
100 g tepung kek (mat guna tepung Hong Kong)
100 g gula halus
5 g garam halus
20 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1 biji telur gred B, dipukul sedikit
11 g yis segera
40 g shortening (lemak sayur)
250 g air
Inti kegemaran secukupnya
Cara membuatnya :-)
- Satukan semua bahan diatas kecuali inti dan lemak sayur. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga adunan menjadi lembut, anjal dan elastik, kalau guna mesin uli 10 - 15 minit dan 20 minit kalau gunakan tangan. Alih ke dalam bekas yang besar, tutup permukaan bekasnya dengan plastic cling, dan biar doh naik 2 x ganda, kurang lebih 45 minit. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali inti ke dalam breadmaker, pilih setting untuk doh, tekan "on" dan biar hingga siap.
- Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara dan uli sekejap. Timbang 60 g untuk setiap bahagian (menghasilkan lebih kurang 12). Isi inti kegemaran pada setiap bahagian, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap dan rehatkan hingga naik kurang lebih 30 - 45 minit.
- Sapu permukaan roti dengan bancuhan telur dan susu dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20 minit atau mengikut keadaan oven masing2.
- Mat tak sapu telur, cuma lepas masak, mat sapu permukaan roti dengan mentega dan mat bakar roti pada suhu 180C selama 20 minit...