Sambal Udang ni mungkin dah biasa bagi semua, tapi mat nak juga letak resipi dia, manalah tau kot2 lain sikit kan, sapa tauu!!!
Bahan-Bahannya :-)
300 g udang sederhana besar, dibersihkan (mat tak buang kulit)
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 hirisan nipis halia*
2 biji buah keras*
1 inci belacan*(*dikisar halus)
1 1/2 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar gula
Garam dan sebuk perasa (jika suka)
Cara membuatnya :-)
- Udang digaul dengan sedikit garam, goreng hingga 3/4 masak, angkat dan toskan. Dalam minyak yang sama tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan terus menumis hingga terbit minyak.
- Masukkan jus asam jawa, gula, serbuk perasa (jika suka) dan sedikit garam. Masak hingga hampir pekat. Masukkan udang tadi dan masak hingga udang betul2 masak dan sambal pekat. Rasa dan jika ok, boleh diangkat.