CENDAWAN GORENG TEPUNG

Tags

Cendawan Goreng Tepung ni dah biasa kita lihat, ada juga yang dijual dipasar2 malam, tapi secara jujurnya, mat ada lah satu atau dua kali makan......

Memandangkan ada beli cendawan hari tu, jadi mat cuba lah goreng, tapi tepung dia mat guna tepung berperisa segera yang ada dijual dikedai2, tepung untuk goreng ayam...rasa ok not bad, cuma kena toskan betul2 minyak dia...

Bahan-Bahannya :-)
200 g cendawan tiram
100 g tepung berperisan
40 g tepung beras
1 biji telur saiz kecil
130 ml air

Cara membuatnya :-)

  1. Cendawan dicuci, toskan dan lap setiap satu dengan kitchen towel. Ketepikan. Satukan tepung berperisa, tepung beras, telur dan air. Kacau rata dan ketepikan 15 minit.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam, celup sekeping cendawan dalam adunan tepung dan goreng dengan api sederhana, goreng 4 - 5 keping sekali goreng, bergantung pada saiz cendawan. Bila kuning keemasan dan garing, angkat toskan minyaknya dan letak atas paper towel. Buat hingga siap.
  3. Boleh juga dia tekap dengan paper towel pada cendawan goreng untuk membuang lebihan minyak yang terkandung dalamnya. Hidangkan segera bersama sos cili..