OREO & BUTTER CAKE

Tags

Ini cuma kek mentega biasa, tapi mat saja nak bubuh biskut oreo, pulak2 bila tgk "Datin Jun" buat, cisss!!, tergoda hambaa...ahakss...Resipi ni asal dari Betty Yew.....kek nya sedap, lembap, lemak dan tak manis....

Dan sebelum terlupa nak berterima kasih jugak pada "Mama Vouge" (kak rozie rembau), kerana sudi membelikan dulu acuan kek silicone yang memang cun dan mudah digunakan......

Bahan-Bahannya :-)
250 g mentega
135 g gula halus
5 biji telur gred A, asingkan kuning dan putih
135 g tepung halus (mat guna tepung gandum)*
2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
10 keping biskut "Oreo" dikisar halus

Cara membuatnya :-)

  1. Putar mentega bersama 1/2 bahagian gula halus hingga putih, masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, gaul rata.
  2. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dan ketepikan.
  3. Dalam mixing bowl yg bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan baki gula halus dan putar hingga kental, tetapi tidak keras.
  4. Masukkan putih telur dalam adunan mentega dan gaul menggunakan kaedah kaup balik, sehingga rata. Bagi 2 adunan tadi. satu bahagian campur dengan oreo kisar dan satu lagi pada adunan asal.
  5. Tuang berselang seli dalam acuan (8 x 9 x 3 ) inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 35 - 45 minit. Bergantung pada oven masing2..