Ini salah satu hidangan "Nyonya Peranakan Melaka", rasa sedap, rangup dan lemak menguasai perasaan bila kita mengunyah acar ini...tak caya ke?...Boleh cuba......
Bahan Sayur :-)
2 biji timun, kerat 4, buang empulur dan hiris macam batang mancis
1 batang lobak merah, kerat 4, hiris macam batang mancis
2 bii bawang besar, belah 8 setiap biji
2 biji cili merah, kerat dua, buang biji dan hiris memanjang
2 biji cili hijau, kerat dua, buang biji dan hiris memanjang
100 g bunga kubis, cuci dan potong kecil (tak letak sebab tak de)
Bahan Perisa :-)
80 ml cuka makan
4 camca besar gula
2 camca teh garam
Bahan Kisar :-)
3 biji buah keras
2 batang serai, dihiris halus
20 g udang kering, rendam 10 minit dan toskan
4 biji cili merah
1/2 cm hirisan lengkuas
1 inci kunyit hidup
Bahan Lain :-)
60 g kacang tanah goreng, ditumbuk kasar
20 g bijan, sangai hingga kuning keemasan
Cara membuatnya :-)
- Satukan semua bahan2 sayur dalam satu bekas, gaul rata. Satukan bahan2 perisa, kacau hingga larut. Kemudian tuang ke dalam bahan2 sayur, gaul rata dan biar 30 minit.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 kisar hingga garing, gunakan api sederhana. Angkat dan biarkan rempah betul2 sejuk.
- Toskan sayur2an tadi, kemudian gaul bersama rempah hingga rata. Masukkan juga kacang tanah dan bijan, gaul hingga semua mesra dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 2 jam sebelum dihidangkan......Yum yum...jom makannn!!!!