KERABU JANTUNG PISANG

Tags

Step By Step 1168

"Kerabu Jantung Pisang"
ni memang sedap dimakan bersama2 nasi hangat, ada ikan masin dan sambal belacan pun dah ok bangettt dehhh!!!

Bahan Utama :-)
1 biji jantung pisang nipah
1 biji bawang besar, hiris halus
2 kuntum bunga kantan, hiris halus
2 ekor ikan kembong, goreng embal2, ambil isinya,
4- 5 biji limau kasturi, ambil jusnya
2 camca besar kerisik
2 helai daun limau purut, dihiris halus
3 biji cili merah*
1 inci belacan, dibakar*
1 camca teh garam*
1 1/2 camca teh gula*
2 batang serai, hiris halus*(*ditumbuk lumat2)

Cara membuatnya :-)
  1. Jantung pisang dikupas sehingga jumpa bahagian yang bewarna cerah dan lembut, belah 4 dan celur hingga lembut dalam air bercampur sedikit garam dan 1 keping asam gelugor. Bila lembut, toskan dan biar sejuk. Perah2 sikit biar betul2 kering dan hiris kecil2. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, campur hirisan bunga kantan, bawang, kerisik, daun limau purut dan isi ikan. Masukkan bahan2 tumbuk lumat dan gaul rata. Masukkan hirisan jantung pisang dan juga jus limau kasturi, gaul dan sesuaikan rasa. Hidangkan segera....