Jemput makan mee hoon goreng...petang2 ni kat Sedenak cuaca mendung, berangin dan hujan renyai2...nyaman sungguh minum kopi+halia, mee hoon goreng dengan ulam timun, tomato dan tak lupa sambal tumis petai!!!.....Jangan lupa perah sedikit jus limau kasturi sebelum dimakan yeaa.. Hidangan ni boleh dimakan lebih dari 6 orang....
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mee hoon, ceur dengan air panas hingga lembut, toskan
1 keping fish cake, dihiris
1 keping tauhu keras, didadu kecil, goreng dan toskan
150 g daging batang pinang, dihiris, cuci dan toskan
100 g udang kecil, dibuang kulit, cuci dan toskan
150 g taugeh, buang ekor, cuci dan toskan
2 pokok sawi, asingkan batang dan daun, potong, cuci dan toskan
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos tomato
1 1/2 camca besar sos cili
Kicap cair secukupnya
2 biji cili merah*
7 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*dikisar halus)
BAHAN SAMPINGAN :-)
Hirisan cili
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Telur dadar, dihiris halus
Sambal tumis
Hirisan timun dan tomato
Belahan limau kasturi
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram, kacau rata. Tambah daging dan tuang air (anggaran 1 cawan). Masak hingga daging lembut.
- Masukkan udang, tauhu, fish cake dan batang sawi, kacau rata dan tambah kicap cair (2 - 3 camca besar). Masukkan mee hoon, gaul rata dan tambah daun sawi dan taugeh. Kacau lagi hingga semua sekata.
- Masak sekejap, rasa dan jika kurang masin, tambah kicap cair. Matikan api.Alihkan ke dalam bekas sesuai dan hias dengan bahan2 sampingan sebelum dihidangkan segera....Enak dimakan selagi hangat..