MEE HOON GORENG

Mee Hoon Goreng

Jemput makan mee hoon goreng...petang2 ni kat Sedenak cuaca mendung, berangin dan hujan renyai2...nyaman sungguh minum kopi+halia, mee hoon goreng dengan ulam timun, tomato dan tak lupa sambal tumis petai!!!.....Jangan lupa perah sedikit jus limau kasturi sebelum dimakan yeaa.. Hidangan ni boleh dimakan lebih dari 6 orang....

BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mee hoon, ceur dengan air panas hingga lembut, toskan
1 keping fish cake, dihiris
1 keping tauhu keras, didadu kecil, goreng dan toskan
150 g daging batang pinang, dihiris, cuci dan toskan
100 g udang kecil, dibuang kulit, cuci dan toskan
150 g taugeh, buang ekor, cuci dan toskan
2 pokok sawi, asingkan batang dan daun, potong, cuci dan toskan
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos tomato
1 1/2 camca besar sos cili
Kicap cair secukupnya
2 biji cili merah*
7 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*dikisar halus)

BAHAN SAMPINGAN :-)
Hirisan cili
Hirisan daun sup
Bawang goreng
Telur dadar, dihiris halus
Sambal tumis
Hirisan timun dan tomato
Belahan limau kasturi

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram, kacau rata. Tambah daging dan tuang air (anggaran 1 cawan). Masak hingga daging lembut.
  2. Masukkan udang, tauhu, fish cake dan batang sawi, kacau rata dan tambah kicap cair (2 - 3 camca besar). Masukkan mee hoon, gaul rata dan tambah daun sawi dan taugeh. Kacau lagi hingga semua sekata.
  3. Masak sekejap, rasa dan jika kurang masin, tambah kicap cair. Matikan api.Alihkan ke dalam bekas sesuai dan hias dengan bahan2 sampingan sebelum dihidangkan segera....Enak dimakan selagi hangat..