PIE EPAL DAN CRANBERRIES

Tags

Pie Epal & Cranberries

Selamat petang untuk semua..apa khabar, dah minum petang ke?...Hari ni tiba2 angin rajin datang melanda.....pagi tadi malasss lah teramat sangat, lepas aku buat TAG dari Sis - Linn, terus jadi rajin berganda. Tu pasal kita buat pie epal dan cranberries...Sedap dan sesuai lah untuk minum petang....

Pie Epal & Cranberries

Lagi pun dalam peti sejuk tadi ada 2 biji epal merah yang tergolek tak tentu hala, jadi dari depa berdua kesejukkan, baik tukar kan jadi benda yang lebih menarik dan sedap...Kalau suka nak guna epal hijau pun boleh, kalau suka nak campur sedikit serbuk kayu manis pun boleh (mat tak letak sebab, budak2 tak nak)....Tapi kan, ganti dengan sedikit rempah kek lapis pun sedap tau dalam pie epal ni.....Lagi satu, cranberries tu boleh ganti dengan kismis yeaa....

BAHAN PASTRI :-)
200 g tepung halus (guna tepung gandum pun boleh)
80 g mentega @ margerine
1/2 camca teh esen vanilla
50 ml air ais (kurang lebih)

BAHAN INTI :-)
2 biji epal merah (nak guna epal hijau pun ok)
1/4 cawan dried cranberries, contoh dibawah (boleh ganti dengan kismis)
1 1/2 camca besar gula perang (brown sugar)
1 camca besar mentega
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis (optional)
3/4 camca besar tepung jagung

1 kuning telur, untuk disapu atas pie



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PASTRI :- Masukkan tepung dalam satu bekas. Campurkan mentega dan esen vanilla, gaul dengan hujung jari sehingga adunan menjadi seakan2 serbuk roti. Tambah air sedikit dan gaul rata hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Balut doh dengan plastik dan sejukkan 45 minit hingga 1 jam. Tak usah bimbang jika air tak habis digunakan.
  2. UNTUK INTI :- Panaskan mentega dalam periuk, masukkan epal, serbuk kulit kayu manis dan gula perang, kacau rata dan masak dengan api perlahan hingga epal lembut. Tambah cranberries (atau kismis), kacau rata. Masukkan tepung jagung, gaul rata dan masak hingga inti pekat. Matikan api dan alih ke dalam bekas, biar inti sejuk.
  3. UNTUK PIE EPAL & CRANBERRIES :- Keluarkan doh, canai doh antara 2 keping plastik setebal 3 - 4 mm. Alihkan ke dalam tin tart berdimeter 6 inci yang dasarnya boleh ditanggalkan. Kemaskan doh dan potong lebihannya. Isi inti (kesemuanya sekali) dan ketepikan. Canai baki doh sehingga boleh menutupi permukaan inti. Tutup inti tadi dan potong lebihannya. Kemaskan, cucuk permukaan doh dengan garfu. Hias dengan lebihan doh mengikut kreativiti masing2. Sapu kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan ada suhu 200C, selama 40 - 45 minit. Sejukkan sebelum dipotong.