ASAM REBUS PEDAS

Tags

Asam Rebus Pedas

Hari tu mat dapat kiriman barang2 dari "Dayang Kek Lapis"...ada macam2....dan paling istimewa mat dapat 2 biji terung asam dayak, punya lah besar, saiz dia macam mangga epal tuu, rasa dia pun ada manis2 sikit.

~: Terung Asam Dayak:~

Lagi satu terung tu kalau nak masak, kena kupas kulit, buang biji dan celur sekejap bagi lembut (Dayang bagi tau). Tadi mat masak asam rebus ikan kembung campur terung tu...Sedap laa, rasa dia manis2 lemak, ada masam2 sikit....Terima kasih pada "Dayang Kek Lapis"....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kembung saiz besar
1 biji terung asam dayak
2 helai daun kunyit, disiat2
2 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional)
Garam dan gula secukup rasa
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
10 biji cili padi*
3/4 inci kunyit hidup*(*ditumbuk lumat)
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, bersihkan, cuci dan tos. Terung dikupas, belah 8, buang biji, cuci dan celur sekejap. Toskan.
  2. Dalam periuk masukkan air secukupnya (anggaran 750ml), bahan2 tumbuk lumat, asam gelugor dan kiun ikan bilis. Jerang atas api hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan dan terung tadi. Tambah secubit gula dan garam secukup rasa. Biar mendidih perlahan hingga ikan masak. Hidangkan panas2 bersama nasi dan ulam-ulaman...