UDANG DENGAN SOS PLUM

Tags

Udang Dengan Sos Plum

Rasanya lama juga tak masak udang galah....jadi hari ni kita masak lah sebagai tanda "ingatan" terhadap udang galah yang begitu manis, segar dan lemak (tak lupa kolestrol dia yg begituu kaya raya!!!)....Lagi satukan udang atau makanan laut yang segar2 ni kita masak paling mudah sudah memadai demi mengekalkan rasa makanan laut itu sendiri...Pendapat orang lain pulak macam mana?...ceQ tatau lahh nak kata apa, sebab tekak orang tak sama dengan tekak kitaa....

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 ekor udang galag bersaiz sederhana
2 tiub tauhu jepun
2 biji bawang besar, dipotong bulat
2 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 inci halia, dititik
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili
1 1/2 camca besar sos plum
Garam secukup rasa
1/2 cawan air
Hirisan daun bawang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dibersihkan, cuci dan tos. Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng udang tadi 3/4 masak. Angkat dan toskan. Tauhu jepun dipotong 8 setiap tiub, goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan lebih kurang 2 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan sos tiram, sos cili dan sos plum, kacau rata dan tuang air.
  3. Bila mendidih, masukkan udang dan tauhu jepun, gaul dan tambah garam jika perlu. Masak hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.....