PERIA GORENG BERDAGING

Peria Goreng Daging

Tiba2 tekak macam nak makan benda yang "pahit2" sikit...tapi bukan lah aku nak telan pil tidur atau belasah ubat batuk!!!, cuma teragak nak makan peria kambas....Kali ni goreng dengan daging...sebab baki daging semalam ada sikit lagi tersimpan dalam freezer...Jadi kita layannnn je lahh yeaa.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji peris kambas saiz sederhana
200 g daging batang pinang, hiris nipis*
1/2 inci halia*(*disatukan dan perap 30 minit)
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca besar sos tiram
2 camca besar jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air

A...
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putij
6 biji cili padi @ 1 biji cili merah
1/2 kiub pati ayam "Maggi"

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Peria kambas dibelah dua, buang biji , potong serong dan rendam dalam air berisi garam. Tumbuk lumat semua bahan2 "A". Ketepikan..
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan sos tiram, kacau rata dan masukkan daging. Tuang air, kacau dan masak hingga daging lembut.
  3. Toskan peris kambas dan masukkan dalam kuali tadi, tambah jus asam jawa dan sedikit garam dan gula. Kacau rata dan masak hingga peria lembut. Rasa dan jika ok boleh diangkat. Hidangkan segera....