ASAM PEDAS SEMBILANG

Tags

Asam Pedas Sembilang

Sedapnyaaa asam pedas...Alahh, mesti ada yg tengok n3 ni, komen..."Sikit2 masak asam pedas, tak de resipi lain agaknya"..atau..."Yang ni dah masak dulu, ni masak lagi, sah2 resipi ulang tayang...dia ni otak dah kering idea ke"...Biasalah manusia..so what, guaa punya suka lah bebb!!!....Jadi kita pasrah jee lahh...Tapi kan jangan komen dulu, sila tengok resipi, kot2 lain lah dari yang selalu anda masak....Tapi ingat yeaa, rasa masakan tu berbeza utk setiap individu...sebab apa?...sebab "air tangan" masing2 tak sama...betul tak?...Lupa nak bagi tau..dalam gambar yang nampak seketul berbiji2 dekat dengan bendi, tu sebenarnya telur ikan sembilang...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan sembilang segar (sederhana besar)
7- 8 biji bendi muda (mat guna yg pendek2)
2 genggan daun kesom
3/4 cawan jus asam jawa
1 1/2 cawan cili kisar
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 inci halia, diketuk
Garam dan sedikit gula
9 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
1/2 inci belacan, dibakar*
1/2 camca teh lada hitam biji*(*dikisar halus)
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan sembilang dicuci bersih, siang dan potong ikut suka, cuci kembali kemudian perap dengan garam dan jus limau nipis untuk 10 - 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Bendi dicuci dan toskan (mat tak kerat sebab bendi tu jenis yang kontot2)..
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah serbuk kunyit dan kacau rata. Masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya (anggaran 700 ml). Bila mendidih, masukkan ikan sembilang dan daun kesum, gaul rata dan biar mendidih perlahan.
  3. Tambah bendi dan juga jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak dengan api sederhana sehingga bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama dengan nasi hangat....
CATATAM MET GEBU :- Kalau ikan tu ada telur, mat selalu masak dalam periuk lain, ceduk kuah asam pedas tadi dan masukkan ke dalam periuk kecil, masukkan telur ikan dan masak dengan api kecil sehingga telur ikan bertukar menjadi keputihan, kacau sekali sekala. Tambah air jika perlu. Bila dan masak, boleh tuang kuah tadi bersama telur ikan ke dalam periuk asam pedas. Kalau nak masak sekali dengan ikan pun boleh cuma kena ambil masa lama, sebab telur ikan ni kalau pecah dalam masakkan asam pedas kita, kuah dia jadi tak lawa..berjerebu!!!!....