CARROT POUND CAKE

Tags

Carrot Pound Cake

Lama juga rasanya tak buat kek...Sebenarnya mat ada juga buat kek, tapi masa buat dah petang, jadi nak tangkap gambar pun nanti tak cun, oleh yang demikian, habis lah kek tu dimakan oleh sekelian penduduk rumah yang ada...

Carrot Pound Cake

Kek ni agak mudah dibuat dan yang bagusnya, kita boleh pelbagaikan rasanya mengikut citarasa masing2. Contohnya kalau tak suka carrot, boleh letak blueberry (beli yg untuk buat pie filling tuu..)...kalau nak letak strawberry pun boleh, nak buat marble pun boleh dan macam2 lagi lahh...ok, tak mo cerita banyak..jom tengok resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
2/4 cawan gula halus
1/4 cawan gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
2 biji telur gred A
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boleh ganti dgn susu cair)
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan parutan lobak merah
1 genggam isi kacang pistachio, cincang kasar (jika suka)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser loaf tin berukuran (9 x 4 x 3.5) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak tadi. Ambil 2 camca besar tepung dalam resipi tadi dan gaul dengan lobak parut hingga rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega bersama gula halus dan gula perang hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan sederhana, masukkan esen vanilla diikuti terpung berselang seli dengan whipping cream (atau susu cair), hingga habis, kacau rata.
  3. Tambah lobak merah dan cincangan kacang pistachio. Gaul sebati. Tuang dalam tin tadi dan bakar 1 jam atau hingga masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengahnya, jika lidi tadi keluar bersih, tandanya kek anda telah masak.
  4. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaring sebelum dipotong. Sesuai untuk minum petang.