BUN PANDAN BERKAYA

Bun Pandan Kaya

As'laikum dan selamat petang semua, dah minum petang ke?...Hari ni mat minum petang sambil makan roti....Roti bukan sebarang roti u, tapi ban pandan berkaya....bukan kaya duit leeer...tapi seri kaya!!!....Resipi dari FP Kak Rincchan yang femes dengan kamera dia tu.....

Bun Pandan Kaya

Bun ni memang lembuttt dan gebu (macam "mat gebu" gitu...)...Lu tak caya, cuba tengok teksture roti yang baru saja mat rabak kan dari sedara mara dia tuu...nampak bersarang dan lembut kannn....tu belum dimakan lagi tuu...kena pulak dengan kopi atau teh, aduhh boleh pingsann!!!!...Tapi sebelum tu nak minta maaf dengan kak rin sebab mat dah tukar nama dan bentuknya...kalau nak tengok yang "genuine" from kak rin, u can click here.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...