BENDI GORENG TELUR

Bendi Goreng Telur

Hari ni mat masukkan resipi yang mudah saja yeaa (tah2 u all semua dah biasa masa style gini!!)...Saja nak menghabiskan stok kacang bendi, tau sajalah bendi ni kalau tak masak, dia akan mula menjadi "tua" secara semulajadi..masa tu bukan je keras tapi bersabuttt!!!...ok ok jom tengok resipi, tak kesah lah kalau yang biasa2 pun....

BAHAN-BAHANNYA :-)
10-15 biji kacang bendi, redam dan toskan
1 cawan hirisan nipis daging ayam
2 biji telur, dipukul sedikit
1 camca besar sos tiram
1 keping asam gelugor
1/2 camca besar sos ikan (nampla)
Garam dan sedikit gula
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 camca besar udang kering, rendam, toskan*
2 biji cili merah*
5 biji cili padi*(*ditumbuk lumat)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bendi ditoskan, hiris serong2 sederhana tebal. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan sos tiram, daging ayam dan sos ikan, kacau rata. Tambah asam gelugor (masukkan sedikit air). Biar ayam masak.
  2. Kemudian masukkan bendi tadi dan gaul rata. Curah telur tadi sekeliling kuali, bila telur sedikit mengeras, gaul rata bersama bendi tadi. Masak hingga kering sedikit. Masukkan sedikit gula dan garam (jika perlu).
  3. Hias dengan hirisan cili dan daun sup sebelum dihidangkan panas2. Sedap dimakan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan goreng.....