PANDAN CHEESE CAKE

Tags

Pandan Cheese Cake

Hari ni macam terajin nak mencuba "Pandan Cheese Cake"..kutip kat blog Hana dari Jepun tuu (boleh tengok kat sini)..dia tu kelas leer, masak apa2 semua nampak sedap dan mengiurkan...jeles pakcik...Hana aku tau lahh ko orang jawa...tapi bahasa jawa yg ko tulis dalam satu n3 kat blog ko duluuu..sepatah haremmm pakcik tatau....hehehehe.

Pandan Cheese Cake

Resipi asal dai "Onigiri"....yang bestnya kek ni tak guna cream cheese yang harga very the cekik darah tu (untuk orang yang duduk Malaysia, harga cis memang cekik darah!!!)...Pastu modal kek ni pun tak de lah besar mana, setakat sederhana je, rasa pun sedap, tak manis dan tak muak...Hana buat dalam tin bulat 20 cm, mat guna tin bulat 23 cm...tu pasal tak tinggi sangat....

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 ml susu segar
4 keping slice cheese (cheesedale)
70 g mentega
70 g gula halus
70 g tepung gandum, diayak
4 biji telur gred "B"
1 camca teh pandan paste
Sedikit pewarna hijau
Beberapa titik esen vanilla



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siat2 slice cheese dan masukkan ke dalam susu segar, panaskan susu dan kacau hingga keju larut, masukkan mentega, pandan paste dan sedikit pewarna hijau, kacau rata dan sejukkan (mat guna kaedah double-boiler)...
  2. Asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur hingga pucat dan masukkan no. 1, kacau rata. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati. Ketepikan.
  3. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan putar hingga menjadi meringue. Kaup balik meringue ke dalam no.2 dan masukkan esen vanilla, gaul hingga rata.
  4. Tuang dalam tin yang telah disapu mentega, letak tin dalam bekas lain dan tuang sedikit air hangat (kalau guna tin spring foam, balut bawah tin dengan aluminium foil, utk mengelakkan air masuk).
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 20 minit, kemudian turunkan suhu kepada 140C dan bakar lagi selama 40 minit. Bila masak, keluarkan kek dari tin dan sejukkan sebelum dipotong...Memang sedap u!!!