SINGGANG IKAN BAWAL

Tags

Singgang Ikan Bawal

Hari ni jom makan, makanan yang mudah dimasak, sedap dan sihat....Yelah mat faham masak "singgang" sapa yang tatau, budak sekolah rendah pun reti buat...Tapi mengikut kata orang2 tua....Masakkan ni, walau pun resipi nya sama, tapi rasa akan berbeza mengikut "air tangan" masing2....Adakah anda percaya?......

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 ekor ikan bawal saiz kecil (kurang lebih 600g)
5 - 6 biji kacang bendi muda
2 keping asam gelugor
3/4 camca teh serbuk kunyit
1 kiub pati ikan bilis "Maggi"
2 biji cili hijau, belah 2 tapi jgn putus
1 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, dititik
Garam secukup rasa
Air secukupnya (anggaran 800 ml)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih dan perap dengan sedikit garam + jus limau kasturi = 10 minit. Cuci kembali dan toskan. Bendi dicuci dan toskan, tak payah kerat.
  2. Dalam periuk, masukkan air, bawang besar, bawang putih, asam gelugor, serbuk kunyit dan kiub ikan bilis, masak atas api sederhana hingga mendidih.
  3. Tambah ikan dan masukkan kacang bendi. Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa (dan secubit gula jika suka) serta belahan cili hijau. Masak hingga ikan masak dan bendi lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera...Sedappp u, kuah dia boleh hirup2!!!!