KEK LABU MANIS

Tags

Kek Labu ManisAlign Center

As'laikum semuaa...Hari ni mat tak masak siang, mungkin petang nanti baru masak. Oleh yang demikian pagi tadi mat telah membuat sebiji kek labu manis, maklumlah kat rumah kami ni musim labu manis belum habis..Ada banyakk!!!...Resipi kek ni mat dapat dah lama, sampai tak ingat dari mana...kalau tak silap dari internet juga, cuma ada sedikit pengubahsuaian dalam resepi. Buatnya mudah dan tak merumitkan.

Kek Labu Manis

Kalau nak ikutkan resipi ni menghasilkan family size cake...besar tuuu, jadi yang mana penduduk rumah agak sikit, pepandai lah kurang kan resipi pada 1/2 bahagian atau 1/3 bahagian. ok jom kita tengok resipi.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung (nak sedap guna mentega cair)
1 1/2 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
1/4 camca teh garam
450 g labu, kupas kulit, kukus hingga lembut dan lecek halus
2 1/2 cawan tepung gandum *
1 camca teh soda bicarbinate*
1/2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan ayak)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung sedikit tepung gandum dan ketuk keluar lebihan tepung. Panaskan oven pada suhu 160C (jika anda menggunakan tin bewarna hitam macam dalam gambar tu, kalau tin biasa panaskan pada suhu 175C).
  2. Dalam satu bekas, satukan telur, gula, garam, minyak(@mentega cair), labu manis lecek dan esen vanilla, kacau hingga semua rata dan sebati menggunakan whisk.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam no 2. Kacau hingga semua sebati dan adunan tidah berbintil2. Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam. Bergantung pada oven masing2.
  4. Bila kek masak (uji kek dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek telah masak) keluarkan dari oven dan biar kan sejuk 10 minit. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.
  5. Boleh dihidangkan atau nak lagi sedap, simpan semalaman, kek akan menjadi lebih lembap dan lembut...Selamat mencuba untuk semua...