ASARI SPAGHETTI TOMATO

Asari Spaghetti Tomato
As'laikum semuaaa...sebelum apa berlaku, mat nak minta maaf sebab, aku salah ngeja "spaghetti" kooo...adehhh, nak edit balas dah malas..minta amponn yea semua.. Resipi mudah ni kutip kat blog Hana yang dok tercampak kat Jepun tuuu...Hana..ko kalau nak beli "noritake" jgn lupa seru nama "mat gebu"...ahaks...Nama asal "asari spaghetti tomato", tapi asari tu menatang apa pun pakcik tatau (rupa macam kepah jee)...jadi mat belasah guna kupang segar, tapi kat dalam gambar tu, mat dah lucut kan kulit dia dari isi. Tapi sedap lahh, kupang segar kan manis..Apa2 pun boleh semak resipi....

BAHAN-BAHANNYA :-)
Spaghetti, direbus hingga lembut, tos dan gaul dengan sedikit minyak zaitun
300 g asari@lala@kupang
285 g sos spaghetti (mat guna perisan tomato asli)
1 tin cendawan butang, toskan, separuh cincang, separuh hiris
5 camca besar minyak zaitun
2 biji tomato, didadu
Garam dan sedikit gula
Keju parmesan, diparut*
Hirisan daun parsley*(*untuk ditabur)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak zaitun,tumiskan bwg putih hingga kekuningan. Masukkan tomato yg dipotong dadu.masak sampai tomato hancur.
  2. Masukkan asari. tutup kuali@periuk sehingga asari terbuka.
  3. Masukkan sos spagethi n cendawan butang. Perasakan dengan skit garam dan sedikit gula. *jika perlu masukkan air sedikit. Didihkan.
  4. Hidangkan sos bersama spagetthi dan taburkan dengan daun parsley dan parutan keju parmesan jika suka.