NASI PORTUGIS

Tags

Nasi Portugis

As'laikum untuk semua, salam Sabtu, hari ni mat masak nasi portugis, masakkan dia agak ringkas dan mudah, makan dengan acar sudah memadai, kerana dalam nasi tu sendiri sudah ada hirisan daging. Nak kata macam nasi beriani, tapi bukan, macam nasi lemak pun bukan...Memang unik sedikit, tapi dari segi rasa tidak mengecewakan, sedap (tapi kenalah faham, tekak dan citarasa manusia ni kan berbeza2....jadi lu pikir lah sendiri!!!!).....

Nasi Portugis

Resipi asal mat dapat dari buku masakkan "Norzailina Nordin"...Apa2 pun terima kasih pada kak lina kerana berkongsi resipi yang mudah dan sedap nie...Harap ok yea jika mat kongsi pulak di blog masak2 nie ....Jom kita lihat resipinya......

BAHAN - BAHANNYA :-)
500 g beras basmathi, cuci dan rendam 25 minit, toskan
300 g daging batang pinang*
3 ulas bawang putih, diketuk*
1 inci halia, diketuk*(*rebus hingga daging empuk dan hiris nipis)
500 ml stok rebusan daging
500 ml santan
2 helai daun pandan, disimpul
2 camca besar minyak sapi
3 camca teh jintan manis*
1 camca teh jintan putih*
3 camca teh cili kisar*(*dikisar halus)
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS :-)
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

BAHAN HIASAN :-)
Hirisan daun sup/daun bawang
Gajus goreng
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis dan masak hingga harum, masukkan daun pandan dan bahan kisar halus, masak hingga rempah garing. Masukkan beras tadi dan goreng hingg rempah rata dengan beras.
  2. Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang santan dan stok daging, tambah garam secukup rasa dan masak nasi seperti biasa. Bila nasi kering, masukkan daging yang telah dihiris tadi. Terus memasak hingga nasi tanak.
  3. Balik2kan nasi dengan chop stick (cukup 3 - 4 kali gaul). Taburkan bahan hiasan sebelum dihidangkan bersama acar atau lauk2 lain yang anda gemari....