LEMAK PUCUK UBI BERKUPANG

Lemak Pucuk Ubi Berkupang
Sedapnya lauk2 kampung...selain mendatangkan kesan nostalgia, ianya menunjukkan betapa kreatifnya orang dulu2 dalam mempelbagaikan benda2 alami sebagai bahan makanan...Contoh senang macam pucuk ubi...benda yang mudah dapat tapi boleh dimasak dengan bermacam2 cara dan ragam. Tapi paling femes mesti lah pucuk ubi masak lemak, tak kesah lah masak lemak putih atau lemak dengan kupang macam resipi ni...pstt..ini pun ulang tayang juga...mesti dah ada yang jemu kan..tapi aku peduli hapa!!!!....

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cekak pucuk ubi
1 cawan isi kupang
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
1 cawan pati santan
3 cawan santan cair
1 keping asam gelugor
Garam dan sedikit gula
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
4 biji cili merah*
1/2 inci kunyit hidup*
1/2 camca besar udang kering*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Pucuk ubi diasing tangkai dan daunnya, celur hingga lembut, toskan, perah dan hiris kasar. Masukkan ke dalam periuk bersama serai, lengkuas, asam gelugor, kupang dan juga bahan2 kisar. Gaul rata.
  2. Masukkan santan cair dan masak atas api sederhana hingga mendidih, kacau rata. Tambah pati santan, garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekal.
  3. Sesuaikan rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ikan goreng atau ikan masin....