Salam sejahtera untuk semua....Sebelum tu mat nak minta maaf lah sebab rupa paras kek pisang lembap ku itu sungguh "mengerikan"..ahaks, tu lah manusia nie, kalau kurang sifat kesabaran (ada kala..okeyy!!)... dan terburu2, akan menghasilkan sesuatu yang kurang cantik dipandang mata. Sepatutnya kek tu tunggu sejuk sikit, baru dikeluarkan, ni tak serta merta dikeluarkan dari acuan. Memandangkan cuaca tadi sedikit gelap, konon2 nak cepat lah tangkap gambar..adehh hasilnya rupa kek ku seperti disimbah asid...whaaaaaa!!!...tak skeeee!!!!
Tapi kan, kek dia bukan nak kata apa lah, memang lembut, gebu dan lemak2 manis gitu...nanti boleh cuba sendiri yeaa dan tengok hasil dia macam mana. Kalau buat dan simpan 1 hari, lagi lah lembap..kalau nak lembap lagi, minum dengan air kopi...mesti bertambah2 lembap..silap2 hancur terus!!!....Ok kalau ada pisang lebih2 kat rumah tu boleh lah mencuba yeaaa...Resipi sangat senang...
BAHAN-NAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus






CARA MEMBUATNYA :-)
Tapi kan, kek dia bukan nak kata apa lah, memang lembut, gebu dan lemak2 manis gitu...nanti boleh cuba sendiri yeaa dan tengok hasil dia macam mana. Kalau buat dan simpan 1 hari, lagi lah lembap..kalau nak lembap lagi, minum dengan air kopi...mesti bertambah2 lembap..silap2 hancur terus!!!....Ok kalau ada pisang lebih2 kat rumah tu boleh lah mencuba yeaaa...Resipi sangat senang...
BAHAN-NAHANNYA :-)
250 g tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*digaul rata dan diayak)
15 g ovallate
150 g gula halus
5 biji telur gred A
125 g mentega, dicairkan dan biar sejuk
100 g minyak jagung
225 g pisang emas + 1 camca teh vanilla, dilecek halus






CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung rata dan ketuk keluar lebihan tepung. Ketepikan. (kalau guna tin kek warna hitam, turun kan suhu jadi 160C..sebab tin hitam kadar penyerapan haba dia lebih tinggi).
- Putar gula dengan ovallate hingga sebati, masukkan telur (kesemuanya) dan putar dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat (seperti adunan baulu). Perlahankan speed dan masukkan pisang lecek, gaul rata.
- Masukkan tepung berselang seli dengan metega cair + minyak jagung tadi. Buat hingga siap dan gaul rata. Tuang dalam tin yang telah disediakan. Bakar 55 - 60 minit atau hingga masak, mengikut oven masing2.
- Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih, tanda kek dah masak. Biar kan kek sejuk sedikit, longgar2kan dari tin dan terbalikkan. Sejukkan sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidang....