CHESDALE MUFFIN DAN KHASIAT SUSU.

Tags

Chesdale Muffin
Salam semua, buat apa tuu, hmm, lepas2 raya ni, agak malas nak masak. Makan pun yang mudah2 saja, macam singgang ikan dan sayur2. Tapi hari ni mat tergerak nak buat satu resipi chesdale muffin. Resipi ni mudah dan sedap. Serta berkhasiat sebab mengandungi keju dan susu didalamnya. Bercakap pasal susu, anda semua minum susu?...Hehehe..mat sendiri kalau susu segar tak boleh nak minum, sebab tak tahan dengan bau "kelembuan" nya, kecuali susu tepung atau yang telah diberi perisa. Tapi susu khasiatnya banyak, untuk membentuk gigi, daya tahan tubuh yang kuat dan sihat serta memelihara tulang kita sekuat "besi"... Penting juga untuk ibu2 mengandung mengambil susu sebagai hidangan wajib. Disamping itu buah2 juga penting, mat pernah juga dengar, buah "Lai" boleh menurunkan tekanan darah tinggi....ehem ehem...HEBAT kann...

Chesdale Muffin
Jadi disebabkan itu mat buah lah muffin yang boleh dikategorikan sebagai sihat juga lah..tapi kalau koo makan sekali hadap 5-6 ketul, khasiat lain pulak timbul. Muffin ni senang, lepas tu kan lembut, boleh juga dimakan bersama sos cili atau apa2 sos yang anda suka. Hidangkan tika minum petang atau sarapan pagi. Bawak berkelah pun boleh, untuk majlis hari jadi pun sesuai, pendek kata versatile lah senang cerita. Kalau nak banyak guna muffin cup saiz comel2. Yang mat buat ni dapat lah dalam 8 biji. Tu pun mat gebu bedal 1 1/2 ketul...hmmm susah lah sebab sedapp..kalau ikut kan hati 3 biji anytime boleh jalan...sabar2....hehehe....dah siap2 ke, mari kita lihat resipi senang ni....

BAHAN A :-)
1 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
3/4 camca teh baking powder
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh serbuk jintan manis

BAHAN B :-)
2 camca besar mentega, cair dan sejukkan
1 biji telur gred A
1/2 cawan susu cair "Ideal"
2/3 camca besar gula halus

BAHAN C :-)
1 biji bawang besar, didadu dan goreng dengan sedikit mentega hingga layu, sejukkan
1 pokok kecik daun bawang, hiris halus
1 biji cili merah, belah, buang biji dan dadu kecil2
3 keping keju chesdale, didadu kecil

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan semua bahan2 "A", gaul rata dan ayak 2 kali. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan2 "B", kacau dengan whisk hingga semua bersatu dan sebati.
  3. Masukkan semua bahan "C" ke dalam no. 2 tadi, gaul rata. Masukkan no .1 dan gaul perlahan hingga semua sebati dan mesra, jangan gaul lama2.
  4. Sudukan 3/4 penuh dalam muffin cup, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 - 30 minit atau hingga permukaan muffin keemasan.
  5. Sapu mentega cair atas muffin panas sejurus dikeluarkan dari oven, jika suka. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya. Boleh hidangkan untuk sarapan atau minum petang....Selamat mencuba!..