KETUPAT GORENG PEDAS

Tags

Ketupat Goreng Pedas
Salam semua, hmmm malas nak update blog, tapi kan kalau tak masukkan apa2 N3 rasa macam tak sempurna hari tu. Bergantung juga lah pada keadaan, kalau ada hal2 yang tak boleh nak dielakkan, terpaksa lah tak masukkan apa2 N3, atau pun buat auto publish. Kadang2kan kita sebagai blogger dan manusia biasa perlu terima hakikat..sesuatu yang kita berkongsi dengan orang lain tak kesah lah samada info atau pun resipi, perlu ada ke ikhlasan. Walaupun satu hari mereka yang pernah menagih pertolongan dengan kita dulu, melupakan kita bila mereka berjaya. Pada mat lah, mat tak akan letak satu expectation yang tinggi pada seseorang tu, maksudnya, kalau kita beri yang terbaik, mat tak pernah harap menerima balasan yang terbaik juga dari mereka...kita kenalah terima hakikat bahawa manusia cipataan Allah ni bukan semua sama dari segi pemikiran....betul tak apa mat tulis nih..

Ketupat Goreng Pedas
Ok, hari ni mat habiskan baki ketupat nona yang tersimpan dalam peti sejuk, adalah dalam 6 ketul saiz kecil. Terfikir juga nak buat apa lah kan, tadi pagi tengok dalam peti sejuk, keluarkan apa yang perlu dan dengan tidak disengajanya terjadi lah "ketupat goreng pedas". Tapi guna apa yang ada je, jadi tak nampak vogue sangat kan. Mat ada letak daging, kalau tak suka boleh ganti dengan daging ayam atau udang. Kalau nak letak taugeh pun sedap kot, tapi yang ni mat cuma letak kobis dan capsicum hijau...adehh darurat lahh, guna apa yang ada jee...Ok jom mat share resipi dia..

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 biji ketupat "Nona" saiz kecil, dibelah 4 setiap satu.
150 gram daging batang pinang, hiris kecil, cuci dan toskan
1 batang kek ikan, hiris
1/2 biji capsicum hijau, didadu
2 kelopak kobis bulat, hiris kasar
2 biji telur
1 1/2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
1 camca besar sos cili thai
5 biji bawang merah, hiris halus
4 ulas bawang putih, cincang halus
1 kiub ayam "Maggi"
1/4 cawan air
Secubit gula
Kicap cair secukupnya
Kicap pekat secukupnya
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Belahan limau kasturi, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan putih hingga harum, masukkan cili kisar, cili sos thai, sos tiram dan kiub ayam, kacau rata dan tumis hingga garing, masukkan daging, kacau dan tuang air. Biar hingga daging lembut.
  2. Masukkan fish cake dan capsicum, tambah sedikit kicap cair dan gula, kacau dan masukkan kobis tadi. Gaul rata dan tambah ketupat tadi, kacau hingga mesra. Tolak ke tepi kuali, masukkan telur dan biar telur sedikit mengeras.
  3. Kemudian gaul ketupat tadi bersama telur. Tambah sedikit kicap pekat bagi mendapatkan warna menarik. Masak hingga kering tetapi masih lembap. Rasa jika kurang masin, tambah kicap cair. Angkat dan tabur hirisan daun bawang, bawang goreng serta belahan limau kasturi sebelum dihidangkan...