Assalammualaikum, salam sejahtera...wahh makin hampir nak sampai penghujung Ramadhan. Cepat sungguh kan, tahun depan tah kita dapat jumpa lagi ramadhan pun kita tatau, moga Allah panjangkan usia kita semua, insya allahh. Ni hari kan, mat kena masak satu lauk yang aku tak bley makan, dan kalau boleh makan pun, napsu nak menjamah langsung tak de, serius weyy, tak tipu, ketam exceli bukan feberet mat, lagi pun kalau makan takut alergi, kang gatal..sapa susah...akuu jugakk!!.. Ok jom semak resipi, tadi kat chat box ada orang tanya ketam kann..ok ni dia resipi ketam, tapi mat tak pastilah menepati selera anda ke tidak yea.
BAHAN-BAHANNYA :-)
6 ekor ketam saiz besar
1 celak daun turi
1 keping asam gelugor
2 batang serai, dititik
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar saiz sederhana
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
4 biji cili merah
8 biji cili padi (optional)
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
6 ekor ketam saiz besar
1 celak daun turi
1 keping asam gelugor
2 batang serai, dititik
1 liter santan cair
300 ml pati santan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar saiz sederhana
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
4 biji cili merah
8 biji cili padi (optional)
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ketam disiang, cuci bersih dan kerat dua. Daun turi diasingkan dari tangkainya, jika terdapat bunga turi, ambil sekali, jangan dibuang. Cuci bersih, tos dan ramas sedikit daun tadi. Ketepikan.
- Masukkan ketam ke dalam periuk, tambah serai, asam gelugor dan bahan kisar halus, gaul rata dan jerang hingga mendidih. Tuang santan cair da, biar mendidih. Masukkan daun turi, gaul rata dan masak sekejap. Jika perlu tambah sedikit air.
- Tuang pati santan, kacau, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula, sesiapa nak guna serbuk perasa pun ok tak de masalah. Biar mendidih perlahan hingga daun lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidang kan bersama nasi hangat dan lauk2 lain...