BUBUR PULUT HITAM

Bubur Pulut Hitam
Assalammualaikum semua...ni hari, jadual padat, mana tak padat..part "malas" pun aku masukkan sekali, jadi terlebih padat lah...psstt..tadi kan mat pi TESCO Kulai, sekali...ternampak kan...satu kuali kan...adoii bess lahh macam sudah kenan jeee..3-4 kali aku tawap koo kat situ, yang mat kenan tu kan kuali untuk grill, yang ada garisan2 tu, yang kenan teramat sangat sebab ianya berbentuk ikan, bujur...waahhh...tapi...harga dia kan...macam tak berapa nak kenan laaa.....mahal leer, RM 199+....erkk..terus dengan sopan lagi berhemah mat gebu berlalu tanpa menoleh lagi, aku keciwaaa...TAPI, nanti lahh...diam2 jee esok, tau2 dah guna kat dapur..ahaks. Ok ni hari cuma nak share bubur pulut hitam jee..Tau tak mat dah rendam masuk 2 hari tau pulut ni, semua gara2 kelapa habis dijual, jadi hari ni setelah diusahakan, maka jadi lah bubur pulut hitam seperti dalam gambar..

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan pulut hitam, rendam 3-4 jam
1 3/4 cawan gula (ikut manis masing2 yea)
1 helai daun pandan, disimpul
1 biji kelapa, parut putih
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus pulut hitam tadi hingga kembang atau guna periuk tekanan, selalunya ambil masa dalam 20 - 25 minit saja. Alihkan ke dalam periuk lain. Ketepikan.
  2. Tuang 200 ml air masak dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk pati santan. Ketepikan. Kemdian tuang lagi 700 ml air, ramas dan perah untuk santan cair.
  3. Masukkan gula ke dalam pulut hitam tadi, biar mendidih, masukkan daun pandan, secubit garam dan santan cair, kacau rata dan biar mendidih. Jika pekat boleh tambah sedikit lagi air.
  4. Senduk bubur pulut hitam dalam mangkuk sesuai. Pati santan tadi dicampur dengan sedikit garam, kacau rata. Sudukan sedikit santan pekat ke dalam bubur pulut hitam sebelum dihidangkan. Kami orang2 Johor memang wajib ada pati santan kalau makan bubur pulut hitam....