Salam semua, N3 terkahir malam ni sebelum mat gebu lena dibuai mimpi masak2..erkkk.., mat letak resipi "sambal daging serai"...Masaknya siang tadi, tapi letak malam, pada yang tak boleh makan tu mat minta maaf yea.. Abah mat sendiri tak boleh makan sebab ada gaout. Tu pasal mat gebu masak sikit saja. Ini baki daging hari raya lepas. Sebenarnyakan mat suka tau daging, tapi suka macam mana pun, kena lah berpada2, lagi kalau kita ni gebu, hmm, bahayaa!!. Mat rasa, kalau nak ganti dengan ayam pun sedap. Mat guna daging yang telah direbus lembut dan tambah dengan 1/2 cawan stok air rebusannya, nak letak santan pun ok, tapi mat tak letak sebab daging tu sendiri dan berlemak. Ok jom kita tengok resipi mudah ni...
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram daging, hiris, cuci dan toskan*
1 inci halia, hiris nipis*
3 ulas bawang putih, dititik*(*direbus empuk)
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram daging, hiris, cuci dan toskan*
1 inci halia, hiris nipis*
3 ulas bawang putih, dititik*(*direbus empuk)
1 cawan cili kisar
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Daging ditoskan, asingkan 1/2 cawan stok air rebusan tadi. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih dan serai, tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan cili sos, tumis hingga cili garing.
- Masukkan daging dan gaul rata. Tuang jus asam jawa dan air rebusan daging tadi. Tambah garam secukup rasa dan gula. Kacau dan biar mendidih hingga pekat dan sedikit kering. Masukkan bawang besar, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai.