Salam...wahh, lain macam je bila kata "salam" tu. Tiba2 kan rasa bosan terlampau lahh, rindu pulak nak hunting teko, rindu kat nyonyaa..rindu juga kat apek kedai lama..hahaha, tebiat ke hapa si mat nihh..Tapi kan dalam diam2 mat hunting juga, on-line jee, adehh teruk kan. Hari ni kan mat buat lagi sekali kek sarang lebah, menjadi juga tapi pada mat tak berapa cun dan sarang lebahnya pun kecik2. Tu hari di chat box, FB dan DTS -MG, ada beberapa soalan mengenai kek sarang lebah ni. Susah nak kata, ikut resipi kena perap 2-3 jam, dah buat, tapi hasilnya macam dalam gambar di bawah ni, lobang dia halus2..ada 1-2 je lobang besar..hmmmm.
Kata bonda mat, kek ni kalau betul kejadiannya, selain lobang dia besar2, tekstur kek itu sendiri agak lembut. Jika kek terhasil gebu ala2 sponge cake, tandanya anda fill, sebab tak de lobang. Macam mat punya ni kira jadi tapi tidak mencapai mutu piawaian. Tapi rasa dia sedap, lembut jee. Jadi pada sesiapa yang ada resipi betul2 menjadi punya, boleh lah share dengan mat atau geng2 DTS-MG di sini...Terima kasih,..
BAHAN-BAHANNYA :-)
110 gram gula pasir
120 ml air
30 gram mentega
3 biji telur gred "A"
80 gram susu pekat manis
90 gram tepung gandum*
1 1/4 camca teh soda bikarbonat*(*gaul rata dan ayak)
CARA MEMBUATNYA :-)
Kata bonda mat, kek ni kalau betul kejadiannya, selain lobang dia besar2, tekstur kek itu sendiri agak lembut. Jika kek terhasil gebu ala2 sponge cake, tandanya anda fill, sebab tak de lobang. Macam mat punya ni kira jadi tapi tidak mencapai mutu piawaian. Tapi rasa dia sedap, lembut jee. Jadi pada sesiapa yang ada resipi betul2 menjadi punya, boleh lah share dengan mat atau geng2 DTS-MG di sini...Terima kasih,..
BAHAN-BAHANNYA :-)
110 gram gula pasir
120 ml air
30 gram mentega
3 biji telur gred "A"
80 gram susu pekat manis
90 gram tepung gandum*
1 1/4 camca teh soda bikarbonat*(*gaul rata dan ayak)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 x7 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak (mat gebu guna acuan berlubang tengah jenis buatan silicone). Masak gula pasir hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut. Sejukkan.
- Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar rata, tuang gula hangus tadi dam gaul rata. Perap adunan tadi 2-3 jam..
- Bakar selama 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Uji kek dengan mencucuk lidi sate, bila keluar bersih, tanda kek telah masak. Keluar dan dari acuan dan biar sejuk sebelum dipotong...