SPAGHETTI OLIO III....PARAH DAHH!!!

spaghetti olio III
Salam pagi Selasa...Aduhh mat gebu parahh dahh....kritikal ni, asyik teringat spaghetti olio saja, wahh kena wabak "olio" pulak kee....erkk. N3 ringkas ni mat saja nak letak lagi satu versi spaghetti olio, kali ni ala2 vegetarian, semua guna sayur saja. Sebenarnyakan rasa dia sungguh origanal, tapi tu lah tekak kita kata sedap, mungkin orang lain tak...manusia ciptaan Allah ni kan citarasa berbeza2. Kali ni mat campur cendawan butang segar, yang ni boleh beli di Tesco, Giant, Jaya Jusco, C4 dan mana2 pasaraya besar. Kat pasar basah pun ada jual sekarang ni. Ok, sebenarnya kan mat curi2 masa ni, ada kerja lain yang harus dibereskan, tapi memandangkan kita mana ada "boss" nak jeling2 bagai, jadi suka guaa lah nak buat apa pun...hehehe...

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram spaghetti yang belum direbus
1/2 biji bawang holland, didadu ( guna bawang besar biasa pun ok)
3 ulas bawang putih, cincang halus
1/4 biji red capsicum, potong serong
1/2 biji green capsicum, potong serong
1 camca teh jeruk capers
1 helai bay leaf
10 biji black olive, belah 2 setiap biji
1 biji tomato merah, didadu
5 biji ceri tomato, belah 2 setiap biji
1 camca teh herba Basil kering (ada jual dalam botol)
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Basil segar sebagai hiasan (mat guna daun selasih)
Garam secukup rasa
Minyak zaitun untuk menumis

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Didihkan air, letak sedikit garam dan rebus spaghetti mengikut arahan pada bungkusan, atau hingga lembut. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang putih, bawang holland dan tomato cincang hingga layu. Masukkan bay leaf dan cendawan, masak hingga layu. Tambah red dan green capsicum. Kacau rata.
  3. Masukkan herba basil, capers, buah zaitun dan lada hitam serta sedikit garam. Kacau dan masukkan spaghetti tadi. Tambah cerit tomato dan gaul rata. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur sedikit fresh basil dan lada hitam yang baru dikisar...