SPAGHETTI OLIO

Spaghetti Olio
Assalammualaikum, salam hujung minggu semua. Dah sarapan?.. Ke masih tergolek manja atas tilam memasing, yelah kan hari Ahad kan cuti, jadi nak juga bermalas2. Pagi ni mat tiba2kan terrasa nak makan spaghetti paling senang dibuat, cepat dan sedap serta tak mengecahkan dapur. Jawapannya mestilah spaghetti olio. Pernah makan tak?...alaa yang dok2 bandar besar atau diluar negara mesti pernah kann, jangan pulak kata tatau. Zaman IT ni kalau kata tak pernah nampak atau dengar..hmmm susah lah nak kata. Mat sendiri yang dok bertapa kat kampung pendalaman ni biasa dah makan benda2 macam ni, bukan apa, kita perlu ambik tau juga jangan nanti bila orang2 bercerita, kita ala2 blurr...susah lah nak masuk dalam meja bulat dia orang, betul tak?..Tapi kan sebenarnya mat gebu sangat2 pemaluuuu...serius u, kalau orang tak biasa kan nanti muka mat gebu jadi merahh...hehehe...percaya ke?...Resipi ini untuk 2 orang makan..

BAHAN-BAHANNYA :-)
100 gram spaghetti
1 biji bawang holland (bawang besar kaler kuning), didadu
3 ulas bawang putih, cincang halus
1/4 biji green capsicum, dadu
1/4 biji red capsicum, dadu
4-5 biji cili padi, dititik (optioanl)
1/2 camca teh herba Basil (jenis kering dalam botol)
1 helai bay leaf
5 biji buah zaitun hijau
5 biji buah zaitun hitam
6 ekor udang besar, dibersihkan
1 biji tomato merah, didadu
Garam secukup rasa
Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
Minyak zaitun untuk menumis (guna minyak zaitun biasa, bukan jenis "extra virgin")

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Didihkan air dalam periuk, letak garam dan masukkan spaghetti, rebus hingga lembut tapi bukan lembik (ikut arahan pada bungkusan atau keinginan sendiri). Toskan dan tuang sedikit minyak zaitun, gaul rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih dan bay leaf, tumis hingga layu dan masukan tomato. Masak hingga tomato lembut. Tambah udang, red dan green capsicum serta buat zaitun hijau dan hitam. Kacau rata dan masak sekejap hingga udang berubah warna.
  3. Masukkan herba Basil, lada hitam dan garam secukup rasa. Tambah spaghetti tadi dan gaul rata hingga mesra. Rasa dan jika ok, matikan api. Hidangkan segera, jika suka boleh tabur sedikit lagi lada hitam sebelum dihidangkan...