Assalammualaikum....wahh letih lahhh, panasnyaa...mat kan dah mula tak boleh dengar orang bercakap banyak dan bebel tah hapa2, aku bengang dan nak marah jee. Bengal sehh otak guaa orang bising2 nihh. Malam ni nak tulis yang ringkas2 jee, mood tak berapa ok, rasa macam nak tidur awal.....tapi mata ni bukan leh jangka kann. Mat buat 4C cookies ni saja nak habis kan baki mentega..dan mat buat 1/2 dari resipi asal..
Resipi asal dari blog Rima, the kek lapis Queen from Singapore, pujian ni mat beri sebab ketelitian beliau menghasilkan kek lapis yang sungguh kemas dan rapi. Biskut ni kan sedapp tau, rasa macam chipsmore, serius, tadi abah mat makan sekeping dia komen, eh rasa macam yang budak2 selalu beli tu lahh...wahh bess kan bila orang yang cerewet komen macam tu..terima kasih mat pada Rima, tapi mat buat tak berapa cun, Rima buat nampak klasik sungguh, di sini... Tapi mat buat 1/2 dari resipi yang mat tulis tu yeaa...
Ok kali ni DTS akan promot blog perempuan pulak. Jom lihat, sapa yang kena.....
Ini lah wanita pertama yang tinggalkan link blog beliau di wall mat gebu di SB, mat promot belog dia..Dan dia ialah "Ery Farieha" dan blog dia di sini...jangan lupa singgah dan selami blog beliau....Ok, jom semak resipi..
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram mentega tanpa garam (boleh guna mentega biasa)
75 gram gula halus
90 gram gula perang (mat guna gula perang semua)
3 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
1 camca teh minyak kopi (mat guna mocca oil)
120 gram cip coklat
100 gram kacang gajus, panggang dan cincang kasar
350 gram tepung gandum*
15 gram serbuk koko*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan ayak)
1 camca teh garam (kalau guna mentega biasa, tak payah letak)
CARA MEMBUATNYA :-)
Resipi asal dari blog Rima, the kek lapis Queen from Singapore, pujian ni mat beri sebab ketelitian beliau menghasilkan kek lapis yang sungguh kemas dan rapi. Biskut ni kan sedapp tau, rasa macam chipsmore, serius, tadi abah mat makan sekeping dia komen, eh rasa macam yang budak2 selalu beli tu lahh...wahh bess kan bila orang yang cerewet komen macam tu..terima kasih mat pada Rima, tapi mat buat tak berapa cun, Rima buat nampak klasik sungguh, di sini... Tapi mat buat 1/2 dari resipi yang mat tulis tu yeaa...
Ok kali ni DTS akan promot blog perempuan pulak. Jom lihat, sapa yang kena.....

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram mentega tanpa garam (boleh guna mentega biasa)
75 gram gula halus
90 gram gula perang (mat guna gula perang semua)
3 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
1 camca teh minyak kopi (mat guna mocca oil)
120 gram cip coklat
100 gram kacang gajus, panggang dan cincang kasar
350 gram tepung gandum*
15 gram serbuk koko*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan ayak)
1 camca teh garam (kalau guna mentega biasa, tak payah letak)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Putar mentega dengan gula dan garam hingga sebati, masukkan esen vanilla dan kopi@mocca oil. Masukkan kuning telur satu persatu sambil diputar hingga berkrim.
- Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, akhir sekali masukkan cip coklat dan kacang gajus cincang tadi.
- Bulat2 dan leperkan sedikit adunan tadi, atau sudu kan atas dulang pembakar, jarakkan sedikt antara satu sama lain. Bakar dalam oven pada suhu 170C selama 15 - 20 minit bergantung pada oven masing2.
- Bila masak biar sekejap atas dulang pembakar, kemudian boleh alihkan atas jaringan dan biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara...