Masakan paling senang, sesuai untuk orang bujang atau ibu2 bekerja, cuma kalau yang tak suka makan taugeh tu mat boleh nak kata apa lah kan. Tapi seingat mat lah resipi taugeh masak kicap ni dulu arwah nenda mat suka sangat masak, itu yang bonda bagi tau lahh. Jadi kira aku ni sebagai kesinambungan dari generasi terdahulu. Walaupun masakan biasa2, tapi kalau bulan puasa kan, inilah paling sedap dimakan masa sahur...dengan nasi panas2 dan lembik sedikit..aduhh boleh pengsannnn.....>_<>

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 keping tauhu, didadu besar dan goreng hingga kuning
150 gram taugeh, cuci dan toskan
3 ekor sotong, dipotong bulat
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1 biji cili merah, hiris
1/2 camca besar sos tiram
1/4 cawan kicap manis
Hirisan daun bawang sebagai hiasan
Sedikit air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawan besar dan bawang putih hingga wangi. Masukkan sos tiram, kacau dan masuk sotong, kacau dan tuang air. Tambah kicap. Masukkan tauhu. Gaul rata dan masak sekejap.
- Masukkan taugeh dan cili merah, kacau dan bila taugeh sedikit lembut, boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan..