DAGING GULAI KAWAH.....MASAK DALAM KUALI.

P1250453
Wahhh...malas nak masak...malas nak fikir...malass nak blogging....erkk, maaf, bukan malas, silap2...kata bonda jangan sebut malas, tak bagus, sebut kurang rajin, sekurang2nya ada perkataan "rajin" kat situ. Ni hari masak daging gulaI kawah, tapi masak dalam kuali..hehe, yelah kawah besau nooo. Resipi dari sapa lagi, kalau bukanKak Liza kita tu lahh..yang telah menghasilkan buku masakan di sini dan juga dengar cerita baru habis shooting. Tahniah kak liza. Haaa, ada yang tak kenal kak liza tu sapa, huh...tak pe boleh klik sini, sebab kak liza pernah singgah rumah mat dulu. Dah bersedia?...Ok jom salin resipi, dari buku masak kak liza "Senangnya Memasak" siri "Daging"....terima kasih kak liza..

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging (mat guna daging batang pinang, hiris, cuci dan toskan
2 camca besar kerisik (letak sikit, sebab dah habis)
2 cawan santan pekat
2 camca besar gula melaka (mat letak 1)
2 keping asam gelugor
3 biji kentang, belah 8 setiap satu
1 biji cili merah, belah dua
1 biji cili hijau, belah dua
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
20 tangkai cili kering, gunting dan rendam dalam air panas
1 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna rempah babas)
1 camca teh jintan manis
1 canca teh jintan putih
7 biji bawang merah
1 biji saiz sederhana bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

BAHAN TUMIS :-)
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan juga rempah kari, tumis hingga terbit minyak. Masukkan daging, gaul rata dan biar daging kecut. Tuang sedikit air.
  2. Bila mendidih masukkan kentang, santan, asam gelugor, gula melaka dan juga kerisik, kacau dan masak hingga kentang empuk dan kuah pekat.
  3. Akhir sekali perasakan dengan garam secukupnya. Tambah belahan cili hijau dan merah. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api, Hidangkan bersama nasi putih....