TEMPE GORENG REMPAH RATUS.

Tags

P1250450
Cakk...salam petang Rabu semu, dah Rabu saja...hmm hari ni kawan mat yang sorang tu sah merempit beli tongkeng ayam...haha batuk2 Sis_Linn Bukit Indah...Linn, koo masih setia dengan tongkeng ke, atau dah tukar makan takoyaki (sorry Linn..haha) plak...hahha.. Petang ni kita makan tempe goreng rempah ratus..wahh nama bukan main, ala2 keturunan Raden2...Tau "Raden" tu apa?...Raden adalah gelaran berketurunan nasab sebelah lelaki, maksud nya kalau perempuan ada gelaran Raden, kawen sama lelaki orang biasa2 atau kebanyakkan..anak dia orang tak de lah dapat gelaran tu..terputus. Kalau kat Malaysia ni macam Tengku2 tu lahhh...Tapi ni belah2 Indon nya, macam di Solo dan lain2 negeri yang dulu diperintah oleh Raja2 dan Sultan2. Erkk, tiba2 jadi blog sejarah pulak..tak pe masih ada kene mengena dengan tempe..kann....

P1250451
Berbalik pada cerita tempe ni, saja lah mat goreng tadi, bukan apa takut kang kecut dan kering dalam peti sejuk. Tapi kan pada tekak ku ini, tempe yang bungkus daun juga sedap, kalau yang plastik tu ok gak, cuma keaslian tempe tu macam dah kurang sikit. Mat goreng dalam 4 keping macam tu, dan setipa satu dipotong layang kira nipis lah kan, cuma kena guna pisau tajam dan berhati2 sangat, takut kena tangan, tak berbaloi pulak nanti. Kalau ada tempe goreng, mesti ada sambal kicap, kat Johor kira wajib waima makan pisang, keledek atau lain2 lagi yang goreng bersalut tepung. Ok jom semak resipi..

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping tempe, hiris nipis
1 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup
*(*ditumbuk lumat)
Garam secukup rasa
Secubit gula
2 camca besar santan @ susu sejat
2 camca besar tepung beras
Minyak untuk goreng terendam


BAHAN SAMBAL KICAP :-)

25 biji cili padi merah siam
2 ulas bawang putih
1 camca besar penuh gula
1/3 cawan kicap lemak masin (mat guna jenama Jalen)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK TEMPE GORENG REMPAH RATUS :- Masukkan tempe dalam satu bekas, masukkan bahan2 tumbuk, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masukkan santan atau susu, gaul lagi dan masukkan tepung beras. Balik2kan tempe tadi supaya tepung bersalut bersama rempah2nya. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, garing atau tidak terpulang pada anda. Mat suka garing tapi ada moist sikit dalam dia. Hidangkan dengan sambal kicap.
  2. UNTUK SAMBAL KICAP :- Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat. Tambah gula dan tumbuh lagi hingga sebati, Tuang kicap, kacau rata dan boleh hidangkan. Kalau nak perah sedikit limau kasturi pun ok...