Haiii...haha, jangan tak caya, tapi perrrcaaayaaa laaaahhhhhh....itu dodol dalam pastry puff, jangan tak tau dah lima ratus juta kali aku cakap mat gebu kan suka derhaka. Tapi aku buat pun agak2 juga, bukan tak fikir atau membabi's buta semacam, use your brain ok, bak kata phua chu kang.. Saja duduk bersembang dengan Ben petang tadi di YM, tiba2 terlintas kat otak mat, agaknya dodol ni aku masukkan dalam puff pastry, sedap juga agaknya kan. Terus lah mat cuba.
Tapi ada masalahnya, kali ni mat minta maaf, sebab resipi mudah, cerita lebih. yelah kalau tak bagi penerangan betul2 nanti ada yang komplen kata tak jadi lah, tak senonoh lah. Satu mat nak pesan, kalau buat ni, kena cermat masa melekatkan bahagian atas dan bawah, maksud mat kena tekan dengan garfu tu kuat sikit. Kalau tak jadi macam gambar kiri tu, dodol cair meleleh keluar..erkk tak lawaa sudahh...Kalau tekan elok2, dia jadi macam gambar kanan, kiuttt siaaaa...kan..tembamm je kann...hehe, Ok lah kita tengok apa yang diperlukan...
BAHAN-BAHANNYA :-)
10 biji dodol dalam bungkusan kecil (seperti gambar dibawah)
5 keping puff pastry jenama KAWAN saiz 4 inci x 4 inci
Kuning telur untuk disapu atas pastry..
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
10 biji dodol dalam bungkusan kecil (seperti gambar dibawah)
5 keping puff pastry jenama KAWAN saiz 4 inci x 4 inci
Kuning telur untuk disapu atas pastry..
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ambil sekeping puff pastry, tabur sedikit tepung, kerat pada 4 bahagian, ambil 1 bahagian lorekkan corak seperti dalam gambar. Pada 1 bahagian lagi, letakkan sebiji dodok kecil. Tutup dengan bahagian berbunga tadi. Berhati2 tekan tepi2nya dengan garfu supaya melekat. Alih dalam loyang pembakar. Buat hingga siap. (tu contoh dodol cute, di atas)
- Sapu kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 195C selama 20 minit atau hingga kuning keemasan, On kan kipas jika oven anda ada fungsi ini. Bila puff masak, sejukkan atas jaringan sehingga sejuk.