Wahhh..dah petang, aku lambat lah masuk N3, ishh sabau jee lah...takpe2 janji masukkan N3 kan..kalau tak de N3 tu tanda apa?...ada dua je, kalau tak tutup blog, mat gebu tak de lagi kat muka dunia...moga panjang usia mat gebu yeaa.. Ok ni nak share satu resipi atas permintaan oleh ayahanda atau bigboss, jangan bantah apa dia nak makan koo masak kan aje, betul tak, mat kan selalu malas nak komen apa2, selagi aku tau, boleh buat insya allah akan ku laksanakan, tapi jangan lahh suruh yang bukan2, sembelih lembu ke atau suruh masuk hutan pikat ayam ke, yang tu mat gebu tak boleh laaa...erkk jom lihat resipi mudah ini...
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cekik pucuk ubi
2 cawan isi kerang (budget lebih nihh)
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
300 ml pati santan
900 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu
BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 camca besar ikan bilis, rendam dan toskan
2 biji buah keras
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cekik pucuk ubi
2 cawan isi kerang (budget lebih nihh)
2 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
300 ml pati santan
900 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa
Air jika perlu
BAHAN KISAR HALUS :-)
4 biji cili merah
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 camca besar ikan bilis, rendam dan toskan
2 biji buah keras
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Rebus pucuk ubi hingga lembut, tos, cuci dan perah, kemudian hiris sederhana kasar. Masukkan ke dalam periuk bersama serai titik, lengkuas dan bahan kisar halus, kacau rata.
- Tuang santan cair dan biar mendidih. Masukkan kerang dan asam gelugor. Tuang pati santan, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak dengan api perlahan sambik dikacau selalu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan masin/ikan goreng..