IKAN GORENG BELACAN......HATI KU TERSENTUH...HMM..

Tags

P1250893
Salam petang semua, aduh panass..panass...hmm semalam masa beli2 barang kat Econsave Kulai kan, lepas tu mat tunggu lah, abang mat datang sebab dia ada urusan di pejabat TNB, aku terkhayal lah kejap. Tiba2...tengok troli aku hilangg...erkkk...sebab mat duduk membelakangkan troli...nampak 2 budak umur dalam 6 tahun dalam pakaian pra-sekolah, tolak troli aku nkoo, apa lagi keluar suara guruh mat gebu kat econsave tuu, nasib baik tak gempa bumi!!..aku sergah..mencecet 2 ekor tu lari kat abah dia...huhhh, pak dia pun satu at least kata lah sorry kaa, ni tak buat muka ala2 ikan masin jeee...apa lah orang kita ni, harap jee pak dia pakai kopiah, dengan janggut setoet, ala2 lebai malang, tapi budi bahasa kurang...anak2 dia pun bukan dia nak ajar kata minta maaf kaa apa kaa, tau lah budak2 kann.....huhh, pakkal je ingat budak, kalau tak, mau jeee...ishh malas nak sambung kang kata mat gebu ni suka dera kanak2 pulak...kannn..Sekian cerita semalam..tadi sorang teman FB minta mat war-war kan satu blog ini..hmm, rasa sayu hati bila membaca nya..antara perenggan yang begitu mencuit perasaan ---

" Sebelum azan Maghrib malam tadi aku sempat memotong kuku jarinya yang telah agak panjang. Walaupun kesayuan melanda hati, tapi aku rasa puas dapat membelai jari jemarinya, berkhidmat untuknya...membantunya diwaktu2 begini".....Anda baca sendiri coretan beliau di sini....


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan "japanese mackeral" (atau apa2 ikan yang anda suka)
4 biji cili hijau, hiris
2 biji cili merah, hiris
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 inci belacan*
1/2 cawan air*(*dilarutkan)
Garam dan sedikit gula
2 keping asam gelugor
1/2 camca teh serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan dikerat pada saiz sederhana, cuci bersih dan lumur dengan sedikit kunyit serta garam, gorang ikan tadi hingga masak, tapi jangan garing. Angkat dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili hijau dan cili merah hingga layu. Masukkan serbuk kunyit dan juga asam gelugor, kacau rata.
  3. Masukkan belacan yang telah dilarutkan tadi, kacau rata. Masukkan ikan, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak dengan api sederhana hingga kering. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan denga nasi panas....hmmm..