TAUHU GORENG SINGAPURA....RESIPI MUDAH.

P1250888
Salam tengah hari semua, ke salam petang eka?..hmm, tak kesah lah...selamat berjumpa kembali. Mmm urusan hampir selesai tapi esok pun perlu urusankan langkah seterusnya, alahh malas nyaa nak ke JB pulak.. urusan jual beli tanah bukan satu kerja mudah, dengan prosedur yang perlu kita lakukan....nasib baik mat kena tandatangan saja. Lalalala, aiman tak kesah.,.haha, ok kali nak saji satu resipi ringkas, sebab aku tak de banyak masa tadi, balik2 bergegas masak apa yang ada...maka jawapannya termenjadilah tauhu singapura ni, kuah pulak sebab nak cepat mat guna kuah sate yang memang mat sejuk beku kan untuk kegunaan darurat macam ni hari...Tapi resipi dibawah ni mat letak kuah yang sama macam mat buat tahun 2008 dulu yeaaa...ok semak resipi...

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 keping tahu biasa
1 biji timun, dihiris nipis dan dimayang
100 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap (mat tak celur punnn)
1/2 biji sengkuang, kupas, hiris nipis dan dimayang (tak de, mat ganti dengan lobak merah)
4 ulas bawang putih*
5 - 6 biji cili padi*
200 g kacang tanah*
3 - 4 camca besar gula melaka*
3 camca besar kicap pekat*
1 1/2 - 2 camca besar cuka makan @ jus asam jawa*
Air secukupnya*(*bahan sos kacang)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga perang, buang kulit dan tumbuk separuh halus. Kisar cili padi dan bawang putih. Campurkan semua bahan2 sos kacang dan kacau hingga rata. Tambah sedikit air jika perlu, jangan terlalu cair atau pekat, sesuaikan rasa dan tambah gula@garam@asam jika perlu. Ketepikan.
  2. Tauhu dilumur dengan sedikit garam, goreng terendam hingga kuning keemasan, jangan goreng lama sangat. Keluarkan dan tos.
  3. Ambil sekeping tauhu goreng tadi. Potong kepada 4 - 6 bahagian (bergantung pada saiz tauhu), alihkan ke dalam pinggan, tabur atas tauhu tadi dengan hirisan timun, sengkuang (lobak merah) dan taugeh. Tuang sos kacang secukupnya dan hidangkan segera...Makan macam tu pun sedap!!!!!