KARI AYAM LENGKUAS.....PROMOT BLOG 2 - 12

P1250758
Assalammualaikum...huhhh, penat leer, lepak guaa ni hari..huhu. Baru dapat bernafas sikit. Hari ni ada tetamu datang jadi mat masak sikit lah, yang biasa2 saja..maklumlah, nak masak yang luar biasa takut depa penggsann pulak nanti. Blogger2 tanya mat, siapa yang datang tu nak minang che mat kee?..erkk hamboihh memasingg....tak delah mereka tu sedara mana kami dari Negeri Sembilan, waris2 jari hantu gitu...hehe. Ok kali ni mat masak kari ayam lengkuas, dia sama macam kari ayam biasa, tapi ada guna lengkuas yang dititik, boleh dikatakan ada sedikit pengaruh cina peranakan..Ok kali ni mat promot satu lagi blog, biasalah lepas wanita mesti blog lelaki pulak kan, baru adik dan saksama....

Kali ni mat promot sorang blogger yang boleh dikatakan agar rajin komen kat blog DTS ni, student lagi....selalu tengok nama kat komen dia "Fakarepa!n", maknanya apa pun pakcik mat tatau, dan blog beliau Cloud 9...uikk amboihh macam syok berchenta jee...blog dia di sini, jadi sudi2kan lahh singgah... Ok masa berrresipi plak..

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, potong pada saiz sederhana besar
4 biji kentang, belah 4 setiap satu, rendam
2 keping asam gelugor
1/2 camca besar gula melaka
1/3 cawan cili kisar
3 camca besar rempah kari daging (mat gun Baba's)
2 inci lengkuas, hiris dan titik
300 ml pati santan
1200 ml santan cair
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci halia
3 biji buah keras
15 biji lada hitam

BAHAN TUMIS :-)
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
3 tangkai daun kari, asingkan dari tangkainya
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dicuci bersih dan toskan. Rempah kari dibancuh dengan bahan kisar halus. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masuk cili kisar dan lengkuas, tumis hingga cili graring. Masuk bahan kisar halus + rempah kari dan masak hingga terbit minyak...
  2. Masukkan kentang dan gaul rata. Tambah ayam tadi gaul dan biar ayam kecut. Tuang santan cair, kacau dgn buar mendidih hingga kentang empuk. Masukkan asam gelugor, gula melaka dan perasankan dengan garam. Tuang pati santan dan masak dengan api perlahan sambik dikacau sekali sekala.
  3. Bila ayam masak dan kentang empuk, boleh matikan api, rasa dan jika perlu tambah garam. Hidangkan bersama nasi, roti atau pun lempeng pekak...