CHAP CHAI GORENG......PROMOT BLOG 2 - 13

P1250755
Salam semua, jumpa lagi dengan N3 cikai-cikai...kira ni n3 dekat2 nak malam lahh.. Masaknya siang tadi, ala cuma sayur chap chai jeee nama bess lagi letak nama sayur cincai. Resipi ni mat pasti semua orang tau buat, tak susah mana, campak2 siaa masuk dalam kuali, goreng letak sostiram sikit dan lain2, masak hingga sayur sdikit layu, dahh boleh makan. Tak susahhh, kali ni tak celoteh banyak...aku penat leer, ngantuk pun yea juga ni...huhu..Ok, promot blog seterusnya dari sorang ni...dah tentu giliran wanita pulaa..

Nampak macam bess jeee...macam cunn jeee...mat tatau nak cerita apa lah..anak2 dara, mak2 dara dan makcik2 dara mesti suka kalau masuk...silap2 - "melelehhhh" bak kata Yuyu Zulika sepatah...apa2 pun sudi2kan lah jengok blog tu, di sini.... Lepas tu tengok resipi pulak, boleh masak nanti...Ok, resipi kali ni sayur dia mat agak2 jee, u all pandai2 lah yeaa..

BAHAN-BAHANNYA :-)
Bunga kobis, potong sekuntum2
Broccoli, potong sekuntum2
3 - 4 batang putik jagung, hiris serong
15 tangkai kacang peas, kerat 2
1/2 biji capsicum merah, hiris
1/2 biji capsicum hijau, hiris
1/2 biji capsicum kuning, hiris
1/4 biji kobis, potong kasar
1/2 cawan isi udang
1 biji bawang besar, hiris kasar
3 ulas bawang putih, dititik
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos ikan
Garam secukup rasa (jika perlu)
Secubit gula

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih hingga harum, masukkan sos tiram, kacau dan tambah udang, lobak merah, bunga kobis dan putik jagung, tuang sedikit air. Kacau dan masak sekejap.
  2. Masukkan semua jenis capsicum, kobis, broccoli dan juga sos ikan. Masak hingga sayur lembut tapi masih rangup. Tabur sedikit gula, kacau dan rasa, jika kurang masin boleh letak sedikit garam atau renjiskan dengan sos ikan. Hidangkan panas2...hmm i likeee!!