MACARONI IN THICK GRAVY...dan... TAHNIAH BEN!!

P1250472
Jomm sarapan, hmmm, pelik ke tengok apa mat gebu masak, biasalah, cuma nak share, tak paksa ikut, tapi kalau nak mencuba, mat gebu tak larang. Masakkan senang dan cepat ni mat masak sekejap saja. Makaroni selain digoreng, buat sup dan sebagai nya, masak ala2 berkuah pekat macam ni pun sedap, ada rasa seakan2 mee bandung pun yea, tapi mat gebu memang dehaka tak hengat punya lahh, tau tak aku tak berapa nak rajin kisar cili, jadi sambal belacan ada, aku belasah je guna....wahh sedap lahh, serius ada rasa ke"udang"an lagi dalam kuah pekat dia tu.

P1250475
Mat buat dalam 1 cawan makaroni, boleh makan 2 orang orang sebab bila dah ada kuah dan rencah2nya ia jadi banyak. Kuah dia tu mat guna balik air rebusan makaroni tadi, jadi tak payah guna pemekat, air rebusan tadi pun dah agak pekat. Anda boleh letak apa sayur yang anda suka, mat guna daging ayam cincang. Kalau nak senang guna daging burger pun ok.. Oh yea, mat nak ucapkan tahniah pada Ben Ashaari atas kemunculan sulung nya secara solo dalam 1 TUBE, ni kira ala2 YouTube gak lah tapi Malaysia punya. Anda kalau ada masa terluang boleh lah tengok apa agaknya yang Ben cerita kat situ...tips berblog pun ada, klik sini...(kalau sudi lahh). Erkk ada yang muntah yeaa bila DTS sebut2 Ben...haha, releks laa, kami Jiran apa, ada masalah ke?...

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan makaroni, rebus hingga lembut, toskan dan simpan air rebusan
1 keping daging burger ayam "Ramly", hancurkan
1/2 batang saleri, didadu kecil
1 biji tomato merah, didadu
1 camca besar cili kisar (mat guna sambal belacan)
1/4 cawan sos tomato
1 camca besar sos tiram
2 camca besar sos ikan (nampla)
1 biji saiz sederhana bawang holland, dadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 genggam hirisan kobis
5 pokok daun kucai, hiris
Minyak zaitun untuk menumis (guna minyak masak pun ok)
Bawang goreng untuk hiasan
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, dan saleri hingga layu. Masukkan cili kisar (atau sambal belacan), tumis hingga garing. Masuk sos tomato dan sos tiram, kacau rata.
  2. Masukkan daging tadi dan masak sekejap, tambah makaroni dan kobis, gaul rata. Tuang air rebusan makaroni tadi secukupnya. Bila mendidih, tambah sos ikan dan secubit gula. Rasa dan jika perlu tambah garam. Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat.
  3. Akhir sekali masukkan hirisan daun kucai, dan tabur bawang goreng sebelum dihidangkan segera....