Panasnya cuaca, kepala pening2 pulak, hmmm, ni yang macam tak bess je nak berblog. Tengah hari tadi masak singgan ikan lagi, biasalah mat gebu kan memang suka singgang ikan, jadi dah masak, letak saja kat blog, lagi pun blog DTS ni kan blog masak2 sempoi, kalau canggih2 kang ada pulak yang tak suka. Baik kita masak yang biasa2 saja. Resipi kali ni mat letak sedikit rempah ratus sebagai penaik aroma.Ikan terpulang pada anda, nak guna ikan apa semua ok. Singgang macam ni sedap dihirup kala panas, hmmm, nyaman siaaa... Ok yea ada certita lagi kat bawah ni....
BAHAN-BAHANNYA :-)
4 ekor ikan kembong, saiz sederhana, siang, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
3 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "Maggi"
1 kuntum bunga kantan, belah dua
Air secukupnya
Garam dan secubit gula
15 biji cili padi siam kaler merah*
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 keping hirisan lengkuas*
1/4 inci halia*
1/2 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
1/2 camca teh lada hitam biji*(*ditumbuk hingga lumat)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat bersama serai hingga harum, kacau rata dan tuang air secukupnya. Masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis. Biar mendidih.
- Masukkan bunga kantan dan tambah ikan tadi, masak hingga ikan masak. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Jika kurang kuah, boleh tambah sedikit lagi.. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan...