Assalammualaikum selamat petang semua, ni hari mat sibuk sikit lahh, jadi ni pun curi2 masa masukkan N3, anda sedia maklumkan, blog masak2 ni agak leceh juga, sebab utama ianya bergambar dan perlu juga mat perbaiki sedikit mutu gambar tu, maklumlah kita tangkap gambar pun guna camera cap ayam..huhu. Tak pelah kan, cap ayam pun ianya sudah pun memberi mat pulangan yang agak lumayan juga, syukur alhamdulilahh. Ok hari ni mat masak atas permintaan semua, pagi tadi kan awal2 mat tanya.. Ok apa nak masak ni hari, bagi tau awal2..jadi bila mat dah terima 1-2 menu, yang lain tu mat tokok tambah lah sebagai pelengkap menu..jadi seperti anda lihat kat atas tu, macam tu lah mat masak..senang jee kann....
Abah mat awal2 kata, ni hari masak lemak tauhu dengan taugeh..Orait boss, menurut perintah, adat kita, bila dah ada masak lemak, mesti nak ada sambal belacan kan, maka dengan gagah perkasanya mat gebu menumbuk sambal belacan, satu kampung dengar koo, kalau guaa ni anak dara, sahh tak da sapa pinang, dengar bunyi tumbuk pun boleh pengsann..power!!..
ahaks..ok...lepas tuu masak lagi...

Tengok ada sebiji timun malang tergolek dalam peti sejuk, hmm kalau buat acar pun sedap juga kan panas2 ni. Kebetulan ada lobak merah sebatang...cantikkk lahh, ngamm....dengan magicnya terus jadi acar darat orang Johor...Lepas tuu...perghh apa saja lah si mat nih...goreng pulak ikan, alah goreng kunyit saja...tapi bukan garing, goreng lembap2 dan nak makan pun kenalah masa ianya masih panas, baru lahh penggsannn gitu...Hmm, mat rasa macam tak perlu kan letak resipi, tapi tak pelah mat letak resipi acar tu dengan masak lemak....yang lain2 tu anda pun dah pakar kann.
MASAK LEMAK TAUGEH DAN TAUHU....
BAHAN-BAHANNYA :-)
Taugeh secukupnya, cuci dan toskan (yang ni agak2 lah yeaa)
3 keping tauhu, potong 4 setiap 1 keping (ikut saiz tauhu)
1 camca besar udang kering, rendam sekejap, tos dan tumbuk kasar
4 biji bawang merah, hiris
3 ulas bawang putih, dititik
1 biji cili merah, hiris
3 keping cendawan black fungus, segar hiris, cuci dan toskan
200 ml pati santan
700 ml santan cair
Garam dan secubit gula
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan tauhu, bawang merah, bawang putih dan juga santan cair. Didihkan dan masukkan cendawan, masak sekejap.
- Masukkan taugeh, cili merah dan pati santan, tambah garam secukup rasa dan secubit gula, masa dengan api perlahan, kacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan....
ACAR DARAT ORANG JOHOR....
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 biji timun, kerat, belah 2, buang empulur dan hiris macam anak mancis*
3/4 camca teh serbuk kunyit*
1/2 camca teh garam*(*digaul rata)
1 batang lobak merah, buang kulit, hiris dan potong macam anak mancis
1 biji lada merah, kerat, buang biji, hiris macam anak mancis
1 biji lada hijau, kerat, buang biji dan hiris macam anak mancis
10 biji bawang merah, belah 2 setiap biji
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap biji
1 inci halia, hiris halus
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1/3 cawan cuka makan (mat guna jenama Jalen)
Gula dan garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih hingga harum, masukkan halia, bawang putih dan cuka makan. Kacau dan biar mendidih.
- Tambah gula (dalam 1/4 cawan), dan bila gula memekat, masukkan lobak merah, hirisan cili hijau dan merah, kacau hingga rata. Masak sekejap dan masukkan timun (toskan dahulu). Gaul hingga sebati. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
- Masak hingga sedikit kering dan timun sedikit lembut tapi masih rangup. Rasa dan jika ok, boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi minyak atau nasi putih...